Re: Přestávky v práci
Tak tam přece máte stanovenou přestávku od 10.30 -11.00 hod. , takže ze zákona by další přestávka musela být nejpozději po 6 hodinách, tj. 17.00 hod, jinak ne, pokud zaměstnavatel neurčí přestávku dříve. Být ale nemusí.
Převzala jsem tady mzdy a vysvětlení se nedočkám. Ve vnitřním předpisu jsem se dočetla, že přestávka se poskytuje po 4 a půl hodinách /což na odpolední směně to tak není/. Tak proto se domnívám, že by měla být poskytnuta i ta druhá přestávka. Ale zase mně mate, že ta druhá vychází od 15.30 - 16 hod, což je v tomto případě na konci směny.
Děkuji za Váš čas a rady.
No právě, do teď měli zaplaceno při tomto přesčasu 9 hodin /tedy mínus 2 přestávky/, pokud pracovali do 15.30, tak měli zaplaceno taky 9 hodin, proto ten můj dotaz. Takže mám změnit předpis?
A mohla by být tedy přestávka od 10.30 - 11 hod, jak jsou zvyklí a ta další stanovena až po 6 hodinách?
Přesně tak, o tom rozhoduje zaměstnavatel, nikoli mzdová. A zaměstnavatel má právo poskytovat přestávku i po těch 4,5 hodinách. Takže nelze říct, že předpis je zastaralý, možná to tak zaměstnavatel chce i nadále. Takže zeptat se musíte toho, kdo takový předpis vydal. Poskytování přestávek je stanoveno v zákoníku pouze rámcově, záleží na zaměstnavateli, jak konkretně přestávky nařídí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2012 8:26
Ve firmě je stanovena pracovní doba od 6 - 14 hod. a od 14 - 22. Přestávky jsou stanoveny od 10.30 - 11.00 a od 18.00 - 18.30.
Když dochází k nařízené práci přesčas, např. od 6 - 16 hod., je správně, že jsou poskytovány 2 přestávky?