Re: Návrat po RD - jaké mám možnosti
>Stručně: k 12.5. se mám vracet do práce z RD, mám
>smlouvu na dobu neurčitou, místo výkonu práce je dáno
>město i s adresou firmy, pracovní doba činí 40 hod týdně a
>je rozvržena rovnoměrně. Název prac. pozice -
>asistentka ředitele zásilkového obchodu. Zaměstnavatel se mě
>chtěl zbavit bez odstupného, mé místo už částečně
>neexistuje.
>Dotaz č. 1 - chce mi posunout pracovní dobu třeba od
>12hod do 20hod, je to možné, když ji nemám přesně ve
>smlouvě specifikovanou?
ano, rozvržení pracovní doby určuje zaměstnavatel
>Dotaz č. 2 - co znamená nabídnout ODPOVÍDAJÍCÍ PRAC.
>MÍSTO? Na základě mé obhajoby, mi nabídl místo
>analytičky (místo je časově náročné a celkově dost náročné),
>jak se posuzuje odpovídající prac. místo? On ví, že to
>hned nezvládnu a řekl mi, jak udělám nějakou botu, tak
>hned poletím.
Místo, na které máte patřičné vzdělání
>Dotaz č. 3. - musím na základě nového místa podepsat
>novou pracovní smlouvu, kde bych mohla mít zase 3měs.
>zkušební dobu, což by pro mě nebylo výhodné, nebo stačí
>nějaký dodatek ke smlouvě?
>Firma se má během srpna a září stěhovat, změní se mi
>tím tedy místo výkonu práce, není to daleko, ale již
>tonení to město, které mám uvedeno ve sml. - je to pro
>mě důvod nepodepsání nové smlouvy? Musím to tam mít již
>teď v květnu nějakým způsobem zaneseno?
S jakoukoliv změnou pracovní smlouvy byste musela souhlasit.
>Díky
1. je to možné
2. proč ODPOVÍDAJÍCÍ ? Nabízet může co chce, ale vy můžete nebo nemusíte přijmout. Je povinen vás zaměstnat podle PS. S tou botou a vyhazovem by to neměl vůbec jednoduché, to by musel být velký prů..., aby vás za něj mohl vyhodit
3. když budete souhlasit s jiným místem, může se udělat dodatek nebo může být nová PS bez zkuš. doby. Jestli podepíšete zkušební dobu, vyletíte okamžitě.
Stěhování - zase by musela být změna s vaším souhlasem, nebo výpověď s odstupným.
Re: vzdělání nikoliv
>>Stručně: k 12.5. se mám vracet do práce z RD, mám
>>smlouvu na dobu neurčitou, místo výkonu práce je dáno
>>město i s adresou firmy, pracovní doba činí 40 hod
>>týdně a
>>je rozvržena rovnoměrně. Název prac. pozice -
>>asistentka ředitele zásilkového obchodu. Zaměstnavatel
>>se mě
>>chtěl zbavit bez odstupného, mé místo už částečně
>>neexistuje.
>>Dotaz č. 1 - chce mi posunout pracovní dobu třeba od
>>12hod do 20hod, je to možné, když ji nemám přesně ve
>>smlouvě specifikovanou?
>
>ano, rozvržení pracovní doby určuje zaměstnavatel
>
>>Dotaz č. 2 - co znamená nabídnout ODPOVÍDAJÍCÍ PRAC.
>>MÍSTO? Na základě mé obhajoby, mi nabídl místo
>>analytičky (místo je časově náročné a celkově dost
>>náročné),
>>jak se posuzuje odpovídající prac. místo? On ví, že
>>to
>>hned nezvládnu a řekl mi, jak udělám nějakou botu,
>>tak
>>hned poletím.
>
>Místo, na které máte patřičné vzdělání
>
>
>>Dotaz č. 3. - musím na základě nového místa podepsat
>>novou pracovní smlouvu, kde bych mohla mít zase 3měs.
>>zkušební dobu, což by pro mě nebylo výhodné, nebo
>>stačí
>>nějaký dodatek ke smlouvě?
>>Firma se má během srpna a září stěhovat, změní se mi
>>tím tedy místo výkonu práce, není to daleko, ale již
>>tonení to město, které mám uvedeno ve sml. - je to
>>pro
>>mě důvod nepodepsání nové smlouvy? Musím to tam mít
>>již
>>teď v květnu nějakým způsobem zaneseno?
>
>S jakoukoliv změnou pracovní smlouvy byste musela
>souhlasit.
>>Díky
1. O začátku a konci pracovních směn rozhoduje zaměstnavatel, takže - obecně - o změně může rozhodnout ve své kompetenci. Vy jako zaměstnankyně pečující o dítě mladší 15 let máte možnost požádat o jinou úpravu PD a zaměstnavatel je povinen žádosti vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody (= záleží na okolnostech).
2. Nerozumím, proč by měl něco nabízet. Stejně tak nerozumím, že vaše pracovní místo částečně neexistuje (pokud zaměstnavatel část pracovního místa zrušil, měl navrhnout kratší pracovní úvazek, pokud byste nesouhlasila, byl by dán důvod výpovědi pro nadbytečnost, tj. s odstupným).
3. Nové pracovní zařazení = dohoda o změně pracovní smlouvy, nikoliv nová smlouva, zkušební doba nepřichází v úvahu. Bude-li se zaměstnavatel přemisťovat a vy nebudete se změnou místa výkonu práce souhlasit, bude dán výpovědní důvod podle § 52 b) ZP s nárokem na odstupné.
Jinak mé pracovní místo bylo zrušeno částečně, protože něco převzala externí firma a něco dělá zaměstnankyně, která převzala mou práci po odchodu na MD. Proto mi nabízí práci analytičky, nic jiného pro mne nemá. nebo prodavačky :-). V pondělí mám nastoupit, pokud mi prostě nedá výpověď a já mu nic krom toho nepodepíšu, co mám vlastně dělat?? Mám si tam sednout a čekat než mi skončí pracovní doba ? :-)
Jestli si myslí, že vám něco nabídnul, vy jste odmítla, tak vám nemusí dát odstupné, - to je totální nesmysl.
Ano, máte právo (a povinnost) přijít a dožadovat se práce. Můžete zkusit pohrozit inspektorátem práce. Je ovšem otázka, kdo tuto situaci déle vydrží. Já bych se asi zkusila dohodnout na nějakém kompromisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2012 17:07
Stručně: k 12.5. se mám vracet do práce z RD, mám smlouvu na dobu neurčitou, místo výkonu práce je dáno město i s adresou firmy, pracovní doba činí 40 hod týdně a je rozvržena rovnoměrně. Název prac. pozice - asistentka ředitele zásilkového obchodu. Zaměstnavatel se mě chtěl zbavit bez odstupného, mé místo už částečně neexistuje.
Dotaz č. 1 - chce mi posunout pracovní dobu třeba od 12hod do 20hod, je to možné, když ji nemám přesně ve smlouvě specifikovanou?
Dotaz č. 2 - co znamená nabídnout ODPOVÍDAJÍCÍ PRAC. MÍSTO? Na základě mé obhajoby, mi nabídl místo analytičky (místo je časově náročné a celkově dost náročné), jak se posuzuje odpovídající prac. místo? On ví, že to hned nezvládnu a řekl mi, jak udělám nějakou botu, tak hned poletím.
Dotaz č. 3. - musím na základě nového místa podepsat novou pracovní smlouvu, kde bych mohla mít zase 3měs. zkušební dobu, což by pro mě nebylo výhodné, nebo stačí nějaký dodatek ke smlouvě?
Firma se má během srpna a září stěhovat, změní se mi tím tedy místo výkonu práce, není to daleko, ale již tonení to město, které mám uvedeno ve sml. - je to pro mě důvod nepodepsání nové smlouvy? Musím to tam mít již teď v květnu nějakým způsobem zaneseno?
Díky