Daňové zvýhodnění na děti

• (neregistrovaný)

9. 5. 2012 21:55

Dobrý den, od září roku 2009 mám svoje dvě děti v mé péči a od té doby s nimi bydlím u mých rodičů. Letos jsem zjistila, že je možné, pokud jsem neměla příjmy ze kterých bych si mohla uplatňovat slevu na dani na děti, aby si tuto slevu uplatnila babička dětí a to i zpětně za rok 2010, tak o toto daňové zvýhodnění požádala, ale dosud nám přišla částka jen za jeden rok a teď jsem náhodně zjistila, že za rok 2010 si slevu na dani uplatnil otec dětí (podnikatel), i když podle mě na toto neměl již nárok, když děti od roku 2009 mám v péči já a žiji s nimi u rodičů. Navíc jsem mu ani nepodepisovala žádné čestné prohlášení, že slevu na dani neuplatňuji já. Takže nevím jak je to možné,jedině že by si toto prohlášení podepsal sám. Nechci mu udělat nějaké problémy s finančním úřadem, ale zároveň si myslím, že na peníze jsem měla nárok já a tudíž o ně babička dětí mohla zažádat, když jsme žili ve společné domácnosti. Hlavně otec dětí je na tom finančně podstatně lépe než já, tudíž mi to nepřijde moc fér. Prý ho nenapadlo, že by si o toto zvýhodnění nemohl žádat, když to od jejich narození dělal.Co teď s tím abych o peníze nepřišla? Děkuji moc za radu. S pozdravem Růžičková Gabriela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 5. 2012 22:32

Kara (neregistrovaný)

Re: daňové zvýhodnění na děti
      e slevu na dani
      >neuplatňuji já. Takže nevím jak je to možné,jedině že by si
      >toto prohlášení podepsal sám. Nechci mu udělat nějaké
      >problémy s finančním úřadem, ale zároveň si myslím, že na
      >peníze jsem měla nárok já a tudíž o ně babička dětí
      >mohla zažádat, když jsme žili ve společné domácnosti.
      >Hlavně otec dětí je na tom finančně podstatně lépe než
      >já, tudíž mi to nepřijde moc fér. Prý ho nenapadlo, že
      >by si o toto zvýhodnění nemohl žádat, když to od
      >jejich narození dělal.Co teď s tím abych o peníze nepřišla?
      >Děkuji moc za radu. S pozdravem Růžičková Gabriela

Jste rozvedená, děti byly přiřknuty soudem Vám a otec na ně platí alimenty? Děti žijí ve společné domácnost s Vámi a s prarodiči (mimochodem, pokud si žádáte o nějaké dávky státní sociální podpory - přídavky apod. - a uvádíte i příjem Vašich rodičů, pak si babička nebo dědeček mohou vnuky uplatnit, když Vy nemáte příjmy. Ale pokud jejich příjmy neuvádíte, tak si je uplatnit nemůžou.). Pokud je to tak, tak otec neměl nárok si je uplatnit, protože s nimi nežije ve společné domácnosti. Buď prohlášení podepsal sám nebo ho po něm FÚ nechtěl. Měl by podat opravné přiznání a peníze FÚ vrátit. Každopádně Vaše babička podá přiznání, kde Vaše děti uplatní. Doložíte rozvodový rozsudek a prohlášení, že děti žijí ve společné domácnosti s babičkou. Prohlášení bývalého manžela nepotřebujete, protože máte ten rozsudek, kde se píše, že děti se svěřují Vám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).