Re: zahraniční stravné-Německo a Nizozem
A prosím Vás, jestliže překročil hranice v ČR v 16:30 a cesta dom mu trvala 3 hod. tedy se vrátil v 19:30, celkově bude tato doba činit na území ČR 7,5 hod. Stravné se poskytuje jen za dobu kterou strávil na cestě nebo za celý den? Protože kdyby za celý den, už by mu náleželo stravné protože v ČR strávil více jak pět hodin. Ještě jednou děkuji
Zahraniční stravné: Nizozemí 9 h + Německo 7,5 h = 16,5 h.
Stravné v druhém pásmu 2/3 z 45 EUR = 30 EUR.
K tomu může dostat kapesné 40% z 45 EUR.
Tuzemské stravné: pokud cestu stačil vykonat v jeden den, pak mu náleží cestovné v rozmezí 64-76,- Kč, nebo co máte ve směrnici.
To jsem nevěděla, že musím zahraniční cesty v jednotlivých zemích sečist. Dobře tedy je to těch 30 EUR, ale s tím tuzemským stravným se mi to nějak nezdá. Myslela jsem, že stravné se poskytuje jen za dobu, po kterou byl zaměstnanec na služební cestě a tomto případě to jsou pouze 3 hodiny a tuzemské stravné se poskytuje, pokud pracovní cesta trvala v tuz. více jak 5 hod. Nebo se snad poskytuje i stravné po dobu, po kterou byl již doma???? Mám v tom obrovskej hokej. Velice vám děkuji za radu :)
Jasně, že se stravné poskytuje jen za dobu na cestě. Např. ráno vyjel, tuzemský úsek 3 h, pak zahraničí např. 13 h, večer tuzemský úsek zase 3 h. Tuzemsko 3+3 h = nárok na první pásmo tuzemského stravného. Zahraničí = nárok na 2/3 stavné země, kde byl nejdéle.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2012 9:57
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Náš zaměstanec se vracel ze služební cesty z Nizozemí a jeho cesta trvala následovně: v Nizozemí strávil 9 hod., v Německu 7,5 hod., a v ČR 3 hod. Podle mě poskytnu pouze zahraniční stravné za Nizozemí, protože v něm strávil většinu dne při pracovní cestě a to v 1/3 z částky 45 EUR = 15 EUR. Je to tak srpávně? Předem velice děkuji za radu :)