Re: sazba DPH 14% nebo 20%???
Pokud je stroj zabudovaný do stavby, tak by opravdu měla být sazba 14%. Státu nebude vadit, že jste odvedli 20%, ale že jste si 20% uplatnili a proto bych podala dodatečné.
i když ve výsledku je to? jedná se o subdodavatelskou fakturu a tupě jsem opsala sazbu DPH, kterou uvedli oni na fa. i subdodavatelské fakturu musí brát v potaz, zda se jedná o soc. bydlení, i když příjemcem jsme my a my pak fakturujeme zákazníkovi, který vlastní tuto budovu?
Ano i subdodavatel vám musí fakturovat ve snížené sazbě (pokud se týká stavby, která splňuje podmínky), když si chcete DPH uplatnit. Pokud tam dá 20% a vy si uplatníte 20% místo 14%, tak Vám to FU dodaní.
Mě je jasné, že ve výsledku vyjde nula, protože snížíte i ten odvod na 14%, ale bohužel je to tak a FU nebude zajímat, že jste odvedli 20% , ale že jste si nárokovali 20% na které jste neměli právo.
Je to pakárna, já vím....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2012 11:37
dobrý dne,
dodáváme stroj včetně instalace do domu sociálního bydlení. vyfakturováno v roce 2011 se sníženou sazbou daně. ještě dnes však probíhají nějaké úpravy. dostala jsem od subdodavatele fa za elektromontážní práce v PDP. sazbu daně uvedl 20 %. myslím si, že by sazba měla být 14%. prosím poradí někdo?
děkuji