Re: Auto z EU a kniha jízd
trochu pletete "koše s baňama".... pokud si budete dávat do nákladů/výdajů PHM a parkovné, tak musíte vést knihu jízd... pokud nebudete (PHM a parkovné), tak lze použít paušál na auto a tady se nevede kniha jízd - takže auto klidně nakupte bez DPH, nedávejte si do účta PHM a parkovné a knhu jízd nevedete....
Bohužel nepletu koše s baňama. Mám klienta, který nakoupil auto s DPH v tuzemsku na DPH si uplatnil nárok. Výdaje dává paušálem, ale z FÚ mi řekli, že evidenci vést musím tedy nějakou knihu jízd, jelikož dle §100 o evidenci zhlediska DPH. Tam se jedná o to, že pokud nárokoval vedete evidenci,aby např nejezdil soukromé jízdy a uplatnil si při koupi celé DPH. U soukromých by musel pak krátit jak u pořízení DPH tak paušální výdaje. Zde se mi jen jedná, že nula od nuly pojde, nárok i odpočet. Tak jestli někdo neví jestli se musí evidovat jízdy.
No neni to nula od nuly. Pokud by nebyl nárok tak DPH odvedete -i v tomto případě musíte evidovat jízdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2012 14:48
Dobrý den. Chceme koupit auto z EU od plátce my jsme také plátce . On nám tedy prodá bez DPH. Ale pokud nechceme véct knihu jízd. Jak postupovat s DPH. Máme ho nakoupit s DPH a toto DPH si nenárokovat, nebo bez DPH udělat v daň. přiznání nárok a zároveň odpočet. Mám strach pokud bysme udělali nárok a odpočet, že na nás již padá povinnost véct knihu jízd, jelikož jsme pracovali s DPH.
Děkuji za odpovědi