Re: Montaznik a vyrobce - DoPP nebo SoD
ve vaší popsané situaci jde o klasický švarc, čili doporučuji uzavřít DPP nebo DPČ a využívat kolegu jako zaměstnance podle potřeby a zakáízek, jinak by mohl při kontrole být problém. Jinak SoD mezi OSVČ je prostě SoD jako každá jiná, tvoří si ten, kdo ji uzavírá, podle složitosti a náročnosti. Na netu je vzorů mraky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2012 22:06
Dobry den,
vzhledem k cetnosti kontrol na pracovni pomery Vam popisi nasi situaci, kterou nevim, jak spravne zlegalizovat:
Jsem zivnostnik s dilnou , naradim, dodavkou. Vyrabim a montuji z kovovych dilcu produkty. Nemam zamestanace, ale mel jsem zivnostnika, ktery s tim pomahal a to treba na vetsinu prac doby v sezone. Tzn. ze on je na me dilne, spolecne, anebo i sam je na dilne, kde pripravuje a pak jedeme treba dalsi den na misto montaze. On nepouziva zadne svoje veci ani auta.
A nyni mi jde o to, pro pripadnou kontrolu a i dalsi cinnost, jestli by bylo vhodnejsi psat se zivnostnikem smlouvy o dilo, anebo DoPP.
Nemam teoreticky proste praci na kazdy den, ale je to zakazkova prace, dle narazovosti. Je nejaky doporuceny vzor SoD mezi zivnostniky? Dekuji. Milan