Re: nárok na podporu
Krácením myslíte snížení na 45 % anebo se krátí i doba poskytování. A jaké důvody to jsou. Je možné ukončit dohodou z důvodu, že práce již nevyhovuje mé kvalifikaci nebo něco podobného? A když ukončím dohodou já jako zaměstnanec, důvody uvést nemusím, nebo se mýlím? Ale pravděpodobně důvody musím uvést v potvrzení pro ÚP??
Moc děkuji.
V podstatě mi jde o to, aby mi nemusel zaměstnavatel vyplácet odstupné.
Re: nárok na podporu
Když chcete skončit vy, tak můžete pracovní poměr ukončit dohodou
a vážnými důvody, které vás budou k ukončení PP vést a budou uvedeny v dohodě a které se pro nárok na nekrácenou podporu v nezaměstnanosti uvádějí jsou tyto:
vážné důvody spočívají v
1. nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,
2. nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost)3a), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,
3. docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,
4. místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera,
5. okamžitém zrušení pracovního poměru zaměstnancem podle § 56 zákoníku práce,
6. zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s Úřadem práce - krajskou pobočkou Úřadu práce a pobočkou Úřadu práce pro hlavní město Prahu (dále jen „krajská pobočka Úřadu práce“) při zprostředkování zaměstnání, nebo
7. jiných vážných osobních důvodech, například etických, mravních či náboženských, nebo důvodech hodných zvláštního zřetele,
Re: OT - Re: nárok na podporu
No tak jestli to byl případ, kdy přijal zaměstnankyni, tak nejpozději po skončení zkušební doby otěhotněla, omarodila a byla , jak píše 6 let doma s dětmi, tak se ani nedivím, že nějak nechce jít zpět do práce a ani odstupné, protože v podstatě není za co. Ale může to být i všechno jinak ...
Re: OT - Re: nárok na podporu
Mýlíte se. Nastoupila jsem u něj hned po škole a měli jsme moc dobrý pracovní vztah a rozuměli si, na MD jsem nastoupila až po 2 a půl roku práce. Dostávala jsem finanční ohodnocení velmi dobré a prémie, které jsem dostávat "nemusela" ale zkrátka ocenil mou samostatnost a bezchybnou práci. Proto je mi velmi nepříjemné žádat po něm odstupné, když vím, že kvůli krizi propustil děvče, které nastoupilo místo mne a dělá vše sám. A navíc po šesti letech kdy jsem pro něj už nic neudělala....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 5. 2012 15:46
Dobrý den,
od 10. září bych měla po šesti letech na mateřské (resp. rodičovské) dovolené nastoupit znovu do zaměstnání. Nechci však nastoupit do zaměstnání, ve kterém jsem byla před nástupem na MD. Plánuji skončit pracovní poměr dohodou. Zajímá mne, jestli po zaregistrování na Úřad práce budu mít nárok na podporu, když jsem ukončila dohodou. Výpovědí bych končila PP nerada.
Děkuji za odpověď.