Re: Narok na proplaceni dovolene
Pokud Vám zbyla nějaká dovolená (z loňského a letošního roku), tak by Vám měla být automaticky proplacena ve mzdě za duben. Už jste mzdu za duben dostala a zbylou dovolenou jste tam proplacenou neměla?
Co se týká potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťáku), tak ten Vám měl vydat při skončení poměru. Není povinen ho zasílat. Stavte se tam, určitě ho má připravený k vydání. Zároveň ho můžete požádat o vystavení potvrzení o průměrném výdělku pro ÚP, případně o potvrzení o zdanitelných příjmech (to se vystavuje na vyžádání, ale já ho raději vystavuji až u je jasné, že byla veškerá zúčtovaná mzda vyplacena).
Ja mela smlouvu na 8000,- ale penize jsem dostavala hodinove po odpracovane smene. Tudiz jsem nedostavala ani vyplatni pasky. A dovolenou jsem byla nucena si vybirat jako neplacene volno. Tudiz jsem dovolenou nevycerpala a nyni mam narok na jeji proplaceni.
Neodpověděla jste mně na moji otázku, zda už jste dostala mzdu za duben.
Nerozumím Vaší větě "peníze jsem dostávala hodinově po odpracované směně". I kdyby Vám dával vždycky po odpracované směně každý den peníze na ruku, tak by to vedl jako zálohy a stejně by se pak mzda musela zúčtovat celkem za měsíc a odečíst ty vyplacené zálohy. Nebo jak to konkrétně probíhalo.
Měla jste vůbec pracovní poměr? Nebyla jste tam načerno (byla jste přihlášená na sociálce a zdravotní pojišťovně)? Nebo jste pracovala třeba na dohodu o provedení práce?
Mela jsem smlouvu na dobu neurcitou na hlavni pracovni pomer jako prodavacka. Udanou mzdu jsem mela 8000,- ale dostavala jsem penize na ruku 60kc na hodinu, takze kdyz jsem chtela pracovat treba jen tyden, to je 5 11ti hodinovych smen za kazdou tuto smenu jsem mela 660kc, tudiz jsem si vydelala 3300 a pokud uz jsem nechtela nemusela jsem jit do prace, jenze to by mi ovsem na placeni poplatku samozrejme nestacilo tak jsem tam musela stat cely mesic abych mela nejaky zivotni standart. To je nejakych 240 hodin. Kdyz k tomu pripoctu soboty. Jak si zamtel dela ucetnictvi v tomto smeru opravdu nevim. Na ty penize co jsem si vydelala proste nemam zadny doklad.
Vy jste dostávala 60 Kč na hodinu čistého? Takže při 240 hodinách to bylo 14.400? Jaký výdělek máte napsaný na ELDP za rok 2011?
Žádala jste o nějaké dávky (příspěvek na dítě apod.)? Jaký příjem Vám na žádost zaměstnavatel potvrdil?
Já bych se možná zajímala na zdravotní pojišťovně a na OSSZ jestli jsem vůbec přihlášená k pojištění ...
Rozhodně by to byl zajímavý podnět pro SÚIP ...
Takže z toho ze všeho víme houby a Pivco ví asi taky houby. Píše, že si nevybírala dovolenou, ale že si musela brát neplacené volno a pak zas, že pracovala 240 h za měsíc. Ta k nevím. Třeba si nebrala neplacené volno, ale vedl jí to jako náhradní volno, a třeba jí to ve mzdách zúčtoval jako dovolenou a jí jen dával peníze na ruku (a možná že část z toho byly černé peníze). Měla jste chtít výplatní lístky. Stejně Vám nezbude než si za ním zajít pro ten zápočťák a pro to potvrzení o výdělku, tak si ty výplatní lístky vyžádejte.
Ja prave jeste eldp nedostala. Je to presne jak pisete, 60kc na hodinu cisteho. Nezadala jsem o zadne davky, jinak potvrzeny prijem mam tech 8000,- a nad tim podnEtem premyslim uz delsi dobu, jenze nevim jak se na ne obratit... Po emailu se mi to nechce vysvetlovat, je to slozite a nevim jestli se tam da jit s nekym si sednout sepsat to a vsechno jim to vysvetlit.
>Ja prave jeste eldp nedostala.
Pracovala jste tam rok a sedm měsíců - musíte mít ELDP už za rok 2010.
>Je to presne jak pisete, 60kc na hodinu cisteho.
Čistého, tedy po odvodu sociálního a zdravotního pojištění a daně. Máte podepsané Prohlášení poplatníka daně z příjmů (ružový dvojlist)?
>Nezadala jsem o zadne davky,
>jinak potvrzeny prijem mam tech 8000,-
Kde máte potvrzený příjem? V pracovní smlouvě? Píšete, že jste si vydělala 14.400 - tak kolik tedy vlastně?
Tento "problém" máte jen Vy nebo se týká i dalších bývalých kolegů? Tento způsob odměňování byl ve firmě běžný?
>a nad tim
>podnEtem premyslim uz delsi dobu, jenze nevim jak se na ne
>obratit... Po emailu se mi to nechce vysvetlovat, je
>to slozite a nevim jestli se tam da jit s nekym si
>sednout sepsat to a vsechno jim to vysvetlit.
Co je na tom složitého k vysvětlování? Tady jste toho napsala dost.
Jinak SÚIP má obvykle úřední hodiny i na Úřadě práce. Vyhledejte si kraj, do kterého patříte a najděte si správné místo, kam se obrátit, kdybyste nedostala Potvrzení o zaměstnání a další doklady.
http://www.suip.cz/kontakty/
>>Ja prave jeste eldp nedostala.
>Pracovala jste tam rok a sedm měsíců - musíte mít ELDP
>už za rok 2010.
Nemam
>
>>Je to presne jak pisete, 60kc na hodinu cisteho.
>Čistého, tedy po odvodu sociálního a zdravotního
>pojištění a daně. Máte podepsané Prohlášení poplatníka daně
>z příjmů (ružový dvojlist)?
Nepodepisovala, myslela jsem ze se dani prijmy nad 10000kc
>
>>Nezadala jsem o zadne davky,
>>jinak potvrzeny prijem mam tech 8000,-
>Kde máte potvrzený příjem? V pracovní smlouvě? Píšete,
>že jste si vydělala 14.400 - tak kolik tedy vlastně?
>Tento "problém" máte jen Vy nebo se týká i dalších
>bývalých kolegů? Tento způsob odměňování byl ve firmě
>běžný?
Ano je bezny, tyka se i me kolegyne, ktera skoncila se mnou
>
>>a nad tim
>>podnEtem premyslim uz delsi dobu, jenze nevim jak se
>>na ne
>>obratit... Po emailu se mi to nechce vysvetlovat, je
>>to slozite a nevim jestli se tam da jit s nekym si
>>sednout sepsat to a vsechno jim to vysvetlit.
>Co je na tom složitého k vysvětlování? Tady jste toho
>napsala dost.
>Jinak SÚIP má obvykle úřední hodiny i na Úřadě práce.
>Vyhledejte si kraj, do kterého patříte a najděte si
>správné místo, kam se obrátit, kdybyste nedostala
>Potvrzení o zaměstnání a další doklady.
>http://www.suip.cz/kontakty/
>
>mozna jsem toho napsala dost ale kazdy kdo mi tu odpovida se pta jak je mozne ze ve smlouve mam 8000 a dostavam penize na ruku po odpracovanych hodinach. Osobne si myslim ze to je nejaka klicka jak obejit zakon a vyhnout se nejakym poplatkum. Kdyz jsem se s nim vloni na jare chtela domluvit na cerpani dovolene, rekl mi at si ji vyberu dle sveho uvazeni, ze ji neplati. Tim padem jsem mela neplacene volno. A ted pracovni pomer skoncil a ja mam narok na svoje penize.
>
>>Máte podepsané Prohlášení poplatníka
>>daně z příjmů (ružový dvojlist)?
>Nepodepisovala, myslela jsem ze se dani prijmy nad
>10000kc
Jen čistě z profesní zvědavosti bych ráda věděla, kde jste tuto "zajímavost" odvodila, z jakého zdroje jste tuto informaci čerpala.
>>mozna jsem toho napsala dost ale kazdy kdo mi tu
>>odpovida se pta jak je mozne ze ve smlouve mam 8000 a
>dostavam penize na ruku po odpracovanych hodinach. Osobne
>si myslim ze to je nejaka klicka jak obejit zakon a
>vyhnout se nejakym poplatkum.
No to není klička, to je levárna. Zaměstnavatel neplatí pojistné ze skutečného výdělku, ale jen z minimální mzdy, tím pádem okrádá stát a v konečném důsledku i Vás. Pokud byste onemocněla nebo šla na mateřskou, veškeré dávky by se Vám počítaly z těch 8.000 Kč.
>Kdyz jsem se s nim vloni
>na jare chtela domluvit na cerpani dovolene, rekl mi
>at si ji vyberu dle sveho uvazeni, ze ji neplati. Tim
>padem jsem mela neplacene volno. A ted pracovni pomer
>skoncil a ja mam narok na svoje penize.
"Tím pádem" jste neměla nic. O neplacené volno žádáte (písemně) a zaměstnavatel ho povoluje. To, že nepřijdete do práce a máte "jako dovolenou" neznamená, že máte neplacené volno.
V každém případě Váš nárok na proplacení nevyčerpané dovolené při skončení PP trvá.
Při tomto způsobu vedení mzdové a personální agendy lze předpokládat, že dostanou-li se tazatelce konečně do rukou mzdové lístky, zjistí z nich, že dovolenou má vyčerpanou.
V okamžiku, kdy člověk přistoupí na pobírání černých peněz, těžko se může ohánět zákonnými nároky.
Jen malá poznámka, promiňte, nic osobního, ale Vy víte, že máte nárok na proplacení dovolené a přitom nevíte, že máte dostávat výplatní pásky? Nebo víte, ale nežádáte je.
Když jste si vybírala neplacené volno, kdo z něj platil zdravotní pojištění - část Vy a část zaměstnavatel, nebo celé Vy? Jak zněla dohoda o čerpání náhradního volna? Ta se totiž uzavírá písemně a tyto údaje jsou v ní specifikovány.
Nebo jste "dovolenou" čerpala tak, že jste prostě nešla do práce a to byla "jako dovolená" a nazvala jste to neplacené volno, protože jste za to vlastně nedostala žádné peníze?
To je divné, že Vám vyplácel po každé směně peníze. Pokud Vám platil 60 Kč/hod. (v čistém), tak jste nemohla mít 8000Kč.Být Vámi, tak se dojdu zeptat na svoji ZP, zda vůbec jste byla na ZP přihlášena a napsala bych si na ČSSZ o IOLFP - abyste zjistila, zda máte započítané roky na důchod. http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/informativni-osobni-list-duchodoveho-pojisteni.htm
Možná se Vám to zdá jako vtip. Ale nevíte, co se může stát. Není jen starobní důchod (jsou i invalidní, pozůstalostní). A to, že mladí lidé si nehlídají, zda zam-tel plní povinnost a občas si nepožádají o IOLDP, je jejich chyba. Třeba Vám jednou budou chybět roky na důchod, protože jste "nepracovala" (nemáte to na ČSSZ doložené). Abyste se jednou nedivila.
Možná, že v době, kdy půjdete do důchodu, už slovo "důchod" nebude v našich slovnících existovat. Ale stále platí, že důkazní břemeno je na straně zaměstnance, takže pokud Vám bude chybět doba pojištění (= roky na důchod), jak je budete dokazovat?
Zaměstnavatel v té době už nebude existovat a i kdyby existoval, tak archivní doba těchto dokladů je v současné době "pouhých" 35 let.
Pročítám diskuzi a myslím si,že je to typický případ,kdy má zaměstnanec minimální mzdu zúčtovanou bez ohledu na to,jaký druh práce vykonává. Takže oficiálně dostává 8000 a zbytek peněz na ruku, takže načerno. To ovšem nic nemění na tom,že výplatní pásky a zápočtový list má zaměstnavatel povinnost vydat. Asi Vám nic jiného nezbývá, než si to vyřídit se zaměstnavatelem rovnou a pokud
nebude chtít vyhovět,tak ho musíte "prásknout" na Isnpekci práce.
Kdoví, jak to všechno je. Domnívám se, že tak, že ve mzdách má zaměstnavatel vedených 8000 hrubého (možná že více, aby splnil zaručenou mzdu) a zbytek jí dával na ruku načerno. Ona se v tom veze taky, takže být ní bych to s tou kontrolou moc neriskovala, jestli jim to chce popsat jak nám tady.
Taky si myslím, že se mu nechtělo posílat FÚ nějaké daně, takže to prohlášení jí dal podepsat. Jestli ne, tak by měla povinnost podat daňové přiznání. V každém případě by bylo dobré si vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech za všechny 3 roky a podle toho by bylo jasno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 5. 2012 18:06
Dobry den, prosim o pomoc. K 30.4.2012 jsem rozvazala PP dohodou, ovsem zamestnavatel se nema k tomu aby mi zaplatil dovolenou z lonskeho roku a nema se ani k tomu aby me poslal zapoctovy list a potvrzeni o vysi prijmu. Pracovala jsem pro nej jeden rok a sedm mesicu. Prosim o pomoc pri vypoctu naroku, jaky pouzit vzor smlouvy pro zadost o proplaceni dovolene a o ty prislusne dokumenty pro urad prace? Dekuji moc. Vyplatu ze ktere se vychazi jsem mela psanou 8000,-