Sleva na dítě - rozvod

• (neregistrovaný)

14. 5. 2012 9:35

Dobrý den,
    zaměstnanec se rozvedl, bývalá manželka je dlouhodobě na úřadu práce, je možné aby si slevu na dítě uplatnil náš zaměstnanec, i když nejsou ve společné domácnosti a platí jí výživné? Podle diskuzí jsem pochopila že to není možné, ale není nějaká výjimka v případě že nemá bývalá manželka žádný příjem?
    Slevu jsem mu pravděpodobně chybně poskytla, ale jak to mám v příštím měsíci opravit? Nebo to mám nechat do ročního zúčtování? Zaměstnanec si dělá daňové přiznání sám, má ještě jiný příjem. Děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2012 9:41

xy5

Re: sleva na dítě - rozvod
      pokud jsou rozvedení, dítě je svěřeno do péče matky a také s ní sdíli spol. domácnost (nesdílí spol. dom. s otcem), pak nemůžete daň. zvýhodnění uplatnit
      pokud jste chybně poskytla, tak přepočítejte tak, jak mělo být správně a v nejbližší možné výplatě opravte (nenechávejte do RZD nebo do DP - to není na opravy)

• 14. 5. 2012 9:43

jasná (neregistrovaný)

Zaměstnanec si nemůže daňové zvýhodnění uplatnit, není splněna podmínka společné domácnosti, dítě bylo svěřeno do péče matky. Musíte mzdy ve kterých bylo daňové zvýhodnění neprávem poskytnuto přpočítat, jak by byly bez daň. zvýhodnění (zvlášť daň a zvlášť daňový bonus) a opravit v nejbližší mzdě. Nesmíte to nechat do RZD.

• 14. 5. 2012 9:46

janča2 (neregistrovaný)

Takže fakt že manželka je na úřadu práce nemá žádný význam, že? Děkuji za pomoc.

• 14. 5. 2012 9:47

xy5

Ale ona už manželkou není. Jsou rozvedeni. Takže, pokud exmanželka nepracuje, je její problém. Má zase jiné výhody než kdyby byli manželé.

• 14. 5. 2012 9:47

RenataH (neregistrovaný)

Podle diskuzí jste pochopila správně, on nemůže uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, se ketrým nežije ve společné domácnosti. To je jedna z podmínek. Kdyby matka bez příjmů žila v domácnosti se svými rodiči, kteří příjem mají, mohli by ti uplatnit daňové zvýhodnění na svou vnučku.
      Pokud bývalá manželka najde práci a v průběhu roku bude mít hrubý příjem alespoň 48 tis, bude moci v RZD uplatnit daňové zvýhodnění i za měsíce, kdy byla na ÚP, tedy bez příjmů.
      Zaměstnanci musíte neoprávněně uplatněné zvýhodnění strhnout v nejbližší výplatě. Spočítejte, jak jeho výplata měla vypadat a opravte. Nenechávejte na RZD, to neslouží k opravám, navíc mu ho ani nebudete dělat.

• 14. 5. 2012 12:55

bakule (neregistrovaný)

U společné domácnosti se řídíte striktně odstavcem 1, který se odkazuje na občanský zákoník. Dočtěte do odstavce 7>>Dobrý den,
      >>zaměstnanec se rozvedl, bývalá manželka je dlouhodobě
      >>na úřadu práce, je možné aby si slevu na dítě
      >>uplatnil
      >>náš zaměstnanec, i když nejsou ve společné domácnosti
      >>a platí jí výživné? Podle diskuzí jsem pochopila že
      >>to
      >>není možné, ale není nějaká výjimka v případě že nemá
      >>bývalá manželka žádný příjem?
      >>Slevu jsem mu pravděpodobně chybně poskytla, ale jak
      >>to mám v příštím měsíci opravit? Nebo to mám nechat
      >>do
      >>ročního zúčtování? Zaměstnanec si dělá daňové
      >>přiznání
      >>sám, má ještě jiný příjem. Děkuji za pomoc.
      >Podle diskuzí jste pochopila správně, on nemůže
      >uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, se ketrým nežije ve
      >společné domácnosti. To je jedna z podmínek. Kdyby matka
      >bez příjmů žila v domácnosti se svými rodiči, kteří
      >příjem mají, mohli by ti uplatnit daňové zvýhodnění na
      >svou vnučku.
      >Pokud bývalá manželka najde práci a v průběhu roku
      >bude mít hrubý příjem alespoň 48 tis, bude moci v RZD
      >uplatnit daňové zvýhodnění i za měsíce, kdy byla na ÚP,
      >tedy bez příjmů.
      >Zaměstnanci musíte neoprávněně uplatněné zvýhodnění
      >strhnout v nejbližší výplatě. Spočítejte, jak jeho
      >výplata měla vypadat a opravte. Nenechávejte na RZD, to
      >neslouží k opravám, navíc mu ho ani nebudete dělat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).