Využití soukromého auta v podnikání OSVČ

• (neregistrovaný)

14. 5. 2012 10:31

Dobry den,

začínám podnikat jako OSVČ a povedu dan. evidenci a budu plátce dph. zda náklady procentem nebo dle skutečných N bych se rozhodla na konci roku az jak bude vypadat. Ted přemýšlým jak naložit s autem, které mám v os. vlastnictví, když bych občas využívala pro podnikání. Pochopila jsem správně, že i když vykážu využití vozu např. pouze na 4 dny v měsíci, musím platit silniční daň za celý měsíc ? A musím si psát cestáky, kde si uvedu paušál za použiví vozu 3,7 kc na 1 km, ale jak s uplatněním PHM ? Nevím jak spočítat nebo zda je někdě stanoven pevný průměr na phm ? a jak s DPH, pokud bych neměla PHM dle dokladu ? Nejak nechápu....., prosím o vysvětlení.... Případně pokud bych se rozhodla pro zařazení vozu do podnikání, jak ocenit ? nějaký znalecký odhad ? Můžů pak z té ceny začít uplatňovat náklady - odpisy ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2012 10:42

PaM (neregistrovaný)

Re: Využití soukromého auta v podnikání
      Ještě dotázek, zda je POVINNOST mít podnikatelský účet ? budu mít platby hotovostní i na účet, jsem plátce dph. Nebo stačí soukromý s tím, ze bych musela počítat s případnou "prohlídkou" tohoto účtu při kontrole z FU ?

• 14. 5. 2012 13:23

Vladimír 2

Re: Využití soukromého auta v podnikání
      Na oba druhy otázek i jejich podotázky najdete odpovědi na tomto foru = bylo zde již vše vysvětleno, pokud
      budete postupovat podle Pravidel tohoto fora:
      4) HLEDEJTE
      Berte ohled na ostatní a neplýtvejte jejich časem. Než se zeptáte, zkuste najít odpověď pomocí odkazu "Vyhledávání". Snažte se nejdříve o problému něco nastudovat sami a pak se zeptejte na to, čemu nerozumíte nebo co jste nenašli. Málokomu se chce znovu a znovu odpovídat na jednoduché dotazy, na něž lze najít v diskuzi dostatek odpovědí. Lidé raději odpovídají tazatelům, kteří projevili alespoň nějakou snahu o nalezení řešení.

Jak je vidět nejen mě ale ani nikomu dalšímu se nechce zase psát to samé, nebo to za vás vyhledávat a tvořit odpověď. Hodně úspěchů a hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).