Re: Pečující osoba
Doufám, že jsem něco nepřehlédla, jinak mě doufám někdo opraví. Ale může si zaměstnankyně zajít na svojí ZP a nechat se zařadit do kategorie, za kterou je plátcem stát jako osoba, pečující osobně celodenně a řádně alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o 2 děti do 15 let věku. Ale to si musí vyřídit na ZP sama, až vám donese potvrzení, tak ji na ZP nahlásíte kódem L.
Re: Pečující osoba
Tak už jsem to našla :
Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost), a osoby pečující o tyto osoby, a osoby pečující o osoby mladší 10 let, které jsou závislé na péči jiné osoby
ve stupni 1 (lehká závislost).
Tam bude platit totéž, co jsem psala výš. Musí si na své ZP vyřídit, že je na ni plátcem stát z důvodu péče o závislou osobu a až budete mít potvrzení, pak ji nahlásíte na ZP kódem L.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2012 11:18
Dobrý den,
máme zaměstnankyni (dohoda o pracovní činnosti), které skončil rodičovský příspěvek, ale nyní zažádala o příspěvek o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I (lehká závislost) a tento příspěvek jí byl přiznán. Spadá nyní do kategorie, kdy je za ní placeno ZP a SP státem a tudíž ji neplynou z výplaty žádné odvody?
Děkuji za odpověď.