Re: Vedlejší prac.poměr
To už jsem teď taky našel, že vedlejší pracovní poměr neexistuje, když ale tedy uzavřu normální pracovní poměr na kratší úvazek a mzda bude 5000,- Kč musí za mě zaměstnavatel doplácet zdravotní do toho minima? Nebo já? V pojištovně mi bylo řečeno, že i když je to na kratší pracovní úvazek, tak zaměstnavatel za mě musí odvádět do pojištění do mimina.Tj.1080,- Kč. Tak mi to přijde celý nesmysl.
sjednejte si dohodu o prov.práce, tam při výdělku do 10 tis, nebudete platit kromě daně ani pojištění. Zdravotní pojištění z minima odvádíte u zaměstnavatele (z těch 12 tis), takže pokud nesjednáte dohodu, ale prac.poměr, přinesete od svého 1.zaměstnavatele tomu 2. potvrzení, že je vám ZP sráženo z minima a budete platit ZP pouze u toho, co si vyděláte, tedy z těch 5 tis. Pravděpodobně jste v pojišťovně neřekla, že máte ještě jiný prac.poměr, proto vám odpověděli tak, jak odpověděli
Děkuju moc za odpovědi. Mám už dva roky do důchodu a bylo mi řečeno, že lepší bude klasický pracovní poměr než DOPP, kvůli výpočtu důchodu a zaměstnavatel s tím nemá problém. jsem v tomto naprostý neználek,( i v oblasti důchodů, pořád se to mění) tak Vám všem moc děkuji za odpovědi. Teď už jsem klidnější, že nemusím nic nikde doplácet.
nemyslím si, že by vám 5000 měsíčně tolik ovlivnilo výši důchodu (záleží na to, jak dlouho takto budete pracovat)- pro výpočet důchodu se berou příjmy 30 let dozadu, ale samozřejmě záleží na vás a na tom, že s tím zaměstnavatel souhlasí. takhle budete mít z 5000 hrubého 3500 čistého, u dohody byste měla 4250 čistého.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
15. 5. 2012 12:10
Dobrý den,
chci se zeptat, jak to je s vedlejším pracovním poměrem. Budu nyní chodit na dvě až tři hodiny denně vykonávat administrativní činnost. Budu docházet k zaměstnavateli do kanceláře. Dále mám normální pracovní smlouvu na hlavní pracovní poměr s jiným zaměstnavatelem ve výši 12000 hr. Může se mnou první zaměstnavatel uzavřít pracovní smlouvu na vedlejší pracovní poměr, když hrubá mzda bude 5000,- Kč.? Jak to bude s pojištěním na zdravotní pojištění? Při mých výpočtech z těchto 5000Kč za mě zaměstnavatel odvede zdr.pojištění ve výši 675Kč. Ale minimum je 1080 Kč. Bude to doplácet zaměstanvatel nebo já? Je vůbec možné uzavřít pracovní smlouvu na vedlešjí pracovní poměr ve výši 5000 Kč, když minimální mzda je 8000 Kč?