Re: čerpání a proplacení dovolené - MD
Ano, rodičovská dovolená se bude čerpat podle žádosti zaměstnankyně až po vyčerpání řádné dovolené. Rodičovský příspěvek ale bude pobírat souběžně s čerpáním dovolené.
Po dobu čerpání dovolené bude pobírat náhradu mzdy za dovolenou. Rodičovskou dovolenou bude čerpat po skončení dovolené, může požádat maximálně do 3 let dítěte, nelze prodloužit. Rodičovský příspěvek bude pobírat současně s čerpáním dovolené, s volnem v zaměstnání nemá žádnou souvislost.
Dokud je zaměstnkyně na mateřské, máte v docházce uvedeno mateřská dovolená. Pokud požádá zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené, aby čerpání začalo hned po mateřské dovolené, zadáte do docházky dovolená a zaměstnankyně bude čerpat řádnou dovolenou (kterou ji samozřejmě zaplatíte) a jakmile vyčerpe dovolenou, zadáte do docházky rodičovskou dovolenou.
V době, kdy bude u vás čerpat řádnou dovolenou, bude současně od ÚP pobírat rodičovský příspěvek, takže bude mát v daném měsíci dva příjmy.
Ono je to vlastně logické, je pořád evidována jako zaměstnankyně firmy. Takže na tu dovolenou má nárok jak při čerpání, tak i při proplacení. Je to tak?
Jenom jsem z toho nějak zmatená, když jsem byla na kontrole na sociálce, tak mi říkali, že jsem tu dovolenou mezi MD a RD neměla proplácet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 5. 2012 7:34
Dobrý den, stále nemám jasno. Řádná dovolená se po mateřské dovolené čerpá i proplácí nebo jenom čerpá.
Prosím udělejte mi v tom už jasno.
Děkuji