Re: částečná nezaměstnanost
>Dobrý den, pokud mě zaměstnavatel nechává doma za 60%,
>je povinen toto rozhodnutí někde hlásit? Někde jsem
>našla, že pokud nemá odbory je povinen požádat o
>shchválení pracovní úřad
platilo dříve,
,jinde zase psali, že může udělat
>tuto změnu na základě interního předpisu.
platí dnes po novele ZP
Jak to tedy je?
>a pokud na to žádné shchválení nemá, smí to udělat
>nebo tím vlastně porušuje zákon? Předem děkuji
Děkuji za objasnění. Předpokládám ale,že interní předpis o této změně by jsme jako zaměstnanec, kterého se to týká měla podepsat nebo ne? Můj zaměstnavatel mě nechává doma již třetí měsíc a dosud nemám ani žádný "papír" o částečné nezaměstnanosti.
Můj zam-tel na papírování nikdy nebyl, tzn. že podle mého tento předpis ani nemá, kdyby ano, nebyl by důvod nedat mi ho podepsat. Co z toho pro mě tedy vyplývá? ( mimochodem mě nechává doma s tím, že mi oznámil, že už mě zpět nevezme,ale výpověď a hlavně odstupné platy mi nedá).
pokud by to tak bylo, vn.p=ředpis není(ale to si musíte hodnvěrně ověřit), a zam-tel by rozhodl protiprávně o Vašich 60%, tak jde o porušení ZP, Vy máte nárok na § 208 jiné překážky- náhrada průměrem, o tom, že nedá výpově´d ani odstupné- záleží,jak Vám na tom dalece záleží pracovat pro takového kreténa a nechat se odírat. Vše bych sepsal, doložil a poslal na OIP,je-li Vás více, tak jako kolektiovní stížnost a zatopil mu.další možnost,(zejména pokud by Vás bylo více), je podat návrh na insolvenci, v některých případech pak zam-tel rychle vše doplatí a navrhovatelé vezmou návrh zpět.
Chápu tedy správně - pokud mám termín splatnosti mzdy vždy 10. den v měsíci a zaměstnavatel mi nevyplatí mzdu do 15ti dnů od tohoto dne, tzn. do 25.dne v měsíci můžu podat okamžitou výpověď na základě výše uvedeného paragrafu? Akorát mi není jasné, co mi pak bude zam. povinen vyplatit.
Vy píšete, že jste doma na 60%-jak to vypadá, tak asi bez právního důvodu na straně zam-tele, což je nevyplacení části mzdy nebo náhrady mzdy, což je důvod k § 56.
Termín výoplatní není termín splatnosti, ten je vždy poslední den následujího měsíce, pokud není výslovně sjednána splatnost dřívější. Po uplynutí lhůty 15ti dnů od SPLATNOSTI MZDY lze pak 16. den ok.zušit PP. Mzda za IV., splatnost 31.5., od 16.6. lze konat.Ale to se týká jen nebvyplacené mzdy, nikoliv dřívějších náhrad, pokud by ně byl nárok.Snad jsem se vyžvejkl srozumitelně.
MOc vám děkuji za tak důležité informace, v této chvíli se informuji hlavně proto, že je dnes již 16. a nepřišla mi výplata tak chci znát své možnosti pokud by mi zam-tel chtěl dělat zle. Pokud jde o to nechávání doma naschvál - z neznámého důvodu to udělal a oznámil jen mě, pracovat u něj nadále bych stejně nechtěla, ale při tomto jeho přístupu nevidím ale také důvod proč mu to usnadňovat a dávat mu výpověď dohodou z mé strany, na což on nejspíš čeká/al.
jen tak na okraj, výpověď dohodou néé,to je televizní folklór, on čeká, (asi) že požádáte o ukončen íPP dpohodou nebo dáte výpově´d, ale to bohdá nebude, aby český zaměstnanec se nechal odírat jen tak od malého čecháčkovského kapitalisty, nedejte se.
Když bude třeba, tak se ještě ozvěte, rád pomohu.
>Jelikož ani neznám pravý důvod jeho chování, rozhodně
>nehodlám dělat nic k usnadnění této situace. Nejspíš
>ho budu muset brzy kontaktovat z jakého důvodu mi
>nezaslal výplatu tak Vaši nabídku ještě asi využiju, děkuji
ještě k tomu: veškeré kontakty a urgence zásadně písemně, případně jednání před svědkem, ať máte něco v ruce.
>.
svědky na to nemám, ale neomluvenou absenci mi uritě nepíše protože to už by mě mohl dávno vyhodit z důvodu absence, pokud vím stačí 5dnů absence za sebou a má dlvod k okmažité výpovědi. Jsem doma ale od února a mzda za 60% mi na účet chodila, peníze mi nepřišli až tento měsíc.
mohl Vás vyhodil, ale to neznamená, že Vám nyní neoml. absenci nepíše (vyhodit Vás může kdykoliv, když nechodíte do práce)
okamžitá výpověď neexistuje (může s Vámi okamžitě zrušit PP, pokud by si stál za tím, příp. u soudu obhájil - pokud byste se soudili -, že jste nechodila o své vůli do práce).
Pokud by mi neomluvenou absenci psal až nyní (např. poslední měsíc nebo poslední dny) musel by pak ale vysvětlovat, proč mi byla posílána předešlé měsíce snížená mzda, když jsem tedy nebyla doma na částečné nezaměstnanosti ne? a ostatní zaměstnanci mohou dosvědčit, že jsem do zaměstnání od února opravdu nechodila.
>>>>>Máte svědky na to, že Vás nechává doma na část.
s Vámi okamžitě
>>>zrušit PP, pokud by si stál za tím, příp. u soudu
>>>obhájil
>>>- pokud byste se soudili -, že jste nechodila o své
>>>vůli do práce).
>>
>>Pokud Vám chodila mzda 60% na účet, tak to kdykoliv
>>doložíte a obhájíte, že nejde o nějakou absenci.
>
>Musí být připravena na všechny možné eventuality, aby
>se mohla účinně bránit. Jak je vidět, tak podnikatel
>se jí bude chtět zbavit s co nejnižšími výdaji pro něj.
no proto jí taky tady dáváme rozumy, aby se mohla bránit proti gaunerovi.
Ještě jsem se výše ptala na paragraf 56, který jste mi radil.
Chápu tedy správně - pokud mám termín splatnosti mzdy vždy 10. den v měsíci a zaměstnavatel mi nevyplatí mzdu do 15ti dnů od tohoto dne, tzn. do 25.dne v měsíci můžu podat okamžitou výpověď na základě výše uvedeného paragrafu? Akorát mi není jasné, co mi pak bude zam. povinen vyplatit.
Dobrý den, píšu opět protože nastalo pokračování mé sutiace,samozřejmě opět komplikované. Schůzka se zam-telem z důvodu nezaslání výplaty. Zam. měl již připravené možnosti - našel si na mě to, že na pracovní smlouvě mám uvedenou ještě původní adresu trv. bydliště (nové mu bylo hlášenou pouze ústně). Tvrdil, že na původní zaslal 2 výzvy k dostavení se do zaměstnání,tudíž mi buď dá: 1. §55 za porušení kázně ke 4.5.2012 a nebo 2. podepíšu dohodu o ukončení KE DNI 4.4. 2012 ( březen zaplatil 60% platu + 4dni nárk na dovolenou) bez možnosti odstupného. To vše mi ale oznámil dnes, 18.5. a když to podepíšu,tím ze mě v podstatě udělá měsíc samoplátce? může mi výpověď oznámit o měsíc déle? může to vůbec uhrát na nepřevzetí pošty, když adresu novou měl hlášenou ústně? Myslim si,že z ceelého jeho chování je zřejmě,že všechno od doby kdy měl nechal schválně doma za 60% až po tyhle jeho návrhy je nahrané,aby z toho vyvázl on za co nejméně peněz, ale vůbec netuším jestli se proti tomumohu já nějak hájit. Prosím o radu. Ještě dodám, že oba jeho návrhy jsem si dnes odesla domů k přečtení a jsou od něj již podepsané.
po porade na inspekci prace jsem za zam-telem sla zda bude ochotny dohody kdyz uslysi argumenty od inspekce a nezabralo,nezbyde mi tudiz nic jineho nez ho dat k soudu. Chci se ale zeptat, kdyz mi zaslal vypoved na §55 na tu puvodni adresu, mam to brat ze pro nej jsem timto vyhozena?mam se prihlasit na PU?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 5. 2012 10:05
Dobrý den, pokud mě zaměstnavatel nechává doma za 60%, je povinen toto rozhodnutí někde hlásit? Někde jsem našla, že pokud nemá odbory je povinen požádat o shchválení pracovní úřad,jinde zase psali, že může udělat tuto změnu na základě interního předpisu. Jak to tedy je? a pokud na to žádné shchválení nemá, smí to udělat nebo tím vlastně porušuje zákon? Předem děkuji