§ 55

• (neregistrovaný)

20. 5. 2012 18:51

může dát zaměstnavatel okamžité zrušení za to, že pracovník nebyl prokazatelně 3 hodiny na pracovišti (myšleno židli), ale ve vedlejší kanceláři a bavil se s vedoucím pracovníkem tamního oddělení o jeho práci? Dostala jsem tuto výpověď, že mi nemá co ten pracovník vůbec takovéto informace sdělovat a já že jsem se o to zajímala. Výpoěď je ale spíše ze soukromého důvodu, s mou prací to nemá nic společného za tu jsem chválena a oceňována. Nevím co s tím

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 5. 2012 22:21

Zdenka01 (neregistrovaný)

Re: § 55
      § 55 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem
      (1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
      a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
      b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
      (2) Zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.

Záleží na tom, zda zaměstnavatel obhájí, zda jste zvlášť hrubě porušila povinnosti.

• 21. 5. 2012 7:02

xJ (neregistrovaný)

Re: § 55
      Hlavně záleží na tom, jestli tam chce být dál zaměstnaná nebo ne.
      Pokud ano, tak musí postupovat podle zákoníku práce § 69 a 72.
      V tomto případě, jestli je vše opravdu tak, jak se píše v dotazu, by podle mne snad mohlo jít o zrušení podle 55 v případě, že by si sdělovali např. utajované nebo přísně tajné informace, nebo informace podobného druhu. Nebo v situaci, kdy např. operátorka tísňového volání by místo hlídání telefonů kecala někde jinde a jejím zaviněním by mohlo dojít ke značným škodám na majetku nebo dokonce k újmě na zdraví nebo životech lidí. O tom by ale rozhodoval jedině soud právě v případě, že by tazatelka s 55 nesouhlasila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).