Re: přesčasy
podle zákona smí zaměstnavatel nařídit přesčasové hodiny, tak si myslím, že souhlas není ani třeba. přesčasové hodiny budou použity v případě omezení výroby jako náhradní volno nebo se do třech měsíců proplatí .
zajímalo by mě, zda můj postup v prvním dotazu je správný, pokud ne, prosím o upřesnění jak postupovat.
děkuji
proto se ptám, jak postupovat při účtování přesčasů v dotazu, který jsem popsal výše. v každém případě dostanou zaplaceno vše, co odpracují, jen potřebuji vědět, jaký zvolit postup při proplácení přesčasů popř. výběru náhradního volna. V žádném případě, nechceme ošidit zaměstnance, proto se ptám.
odpracované přesčas. hodiny se zaplatí ten měsíc (květen) ve kterém vznikly a pokud se dohodneme na NV, tak bez příplatku a pokud nevybere NV tak v srpnu proplatit příplatky za přesčasy z května? potřeboval jsem spíš poradit trošku laicky. Nemáte s tím někdo další zkušenosti?
.
>
> odpracované přesčas. hodiny se zaplatí ten měsíc
>(květen) ve kterém vznikly a pokud se dohodneme na NV,
>tak bez příplatku a pokud nevybere NV tak v srpnu
>proplatit příplatky za přesčasy z května?
ANO lze
potřeboval jsem
>spíš poradit trošku laicky. Nemáte s tím někdo další
>zkušenosti?
nebo se dohodněte, že jim hodiny proplatíte až v měsíci, kdy budou vybírat NV, to jde taky, ale dohodou.
>>>.
>>>
>>>>
>>>> odpracované přesčas. hodiny se zaplatí ten měsíc
>>>>(květen) ve kterém vznikly a pokud se dohodneme na
>>>>NV,
>>>>tak bez příplatku a pokud nevybere NV tak v srpnu
>>>>proplatit příplatky za přesčasy z května?
>>>
>>>ANO lze
>>>potřeboval jsem
>>>>spíš poradit trošku laicky. Nemáte s tím někdo další
>>>>zkušenosti?
>>>nebo se dohodněte, že jim hodiny proplatíte až v
>>>měsíci, kdy budou vybírat NV, to jde taky, ale
>>>dohodou.
>>
>>Tak jsem to myslel od začátku, že místo proplacení
>>přesčasů si vyberou NV. Odpracovali by např. za měsíc
>>květen 40hod.přesčasů ( 5dní) a třeba v červenci
>>budou
>>5prac.dní doma.
aby nedošlo k omylu, pokud budou doma, tak jim ale musíte proplatit mzdu, protože ji nedostanou po dohodě v květnu, ale až při tom NV v červenci.Píšu to proto, že někteří zam-telé dodnes žijí v omylu, že když si zaměstnanec vybere za přesčasy NV, tak ty hodiny nedostane zaplaceny.
Popř.v červenci proplatíme 40
>>hod.přesčasů + příplatky.
>Myslíte to dobře a uděláte to také dobře, jen si
>udělejte soupis lidí a hodin, jako dohodu o čerpání NV,
>případně proplacení přesčasů až v 7/12 a nechte to u
>jména toho človíčka podepsat.
Tak to co psal p.pája mě nenapadlo, musíte to udělat ve mzdách tak, že třeba v 5/12 odpracuje 40 hod.přesčas, nezaplatíte po zmíněné dohodě 40 hod.xzákl.mzdu a 40 hod.příplatek 25%, na základě dohody bude doma v 7/12 40 hod.-tedy 5 dní a vy mu ve mzdě za 7/12 proplatíte 40 hod.x zákl.mzdou./podotýkám bez příplatků./,ale to je snad jasné. Snad jsem srozumitelná. Pokud nevybere NV, tak zmiňované hodiny proplatíte 40xzákl.mzda+ 40x 25% příplatek za přesčas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
21. 5. 2012 11:44
prosím o radu jak přesně postupovat :
- zaměstnanci mají nařízené přesčasy pro případ málo práce
- v měsíci květnu odpracují např. 16hod.přesčas., neproplácíme, pouze odpracované hodiny tj. 8hod./den x 100,-kč.
- v červnu také odpracováno 16hod. přesčas a neproplacené, proplatí se pouze odprac.hod.
- v červenci se buď proplatí přesčasy tj. 32hod.+příplatek + odprac.hodiny
- a nebo se vybere náhradní volno a to bude 32hod.(4prac.dny) bez příplatku + zkutečně odpracované hodiny?
Děkuji za odpovědi