Re: přesčasy
podle zákona smí zaměstnavatel nařídit přesčasové hodiny, tak si myslím, že souhlas není ani třeba. přesčasové hodiny budou použity v případě omezení výroby jako náhradní volno nebo se do třech měsíců proplatí .
zajímalo by mě, zda můj postup v prvním dotazu je správný, pokud ne, prosím o upřesnění jak postupovat.
děkuji
proto se ptám, jak postupovat při účtování přesčasů v dotazu, který jsem popsal výše. v každém případě dostanou zaplaceno vše, co odpracují, jen potřebuji vědět, jaký zvolit postup při proplácení přesčasů popř. výběru náhradního volna. V žádném případě, nechceme ošidit zaměstnance, proto se ptám.
odpracované přesčas. hodiny se zaplatí ten měsíc (květen) ve kterém vznikly a pokud se dohodneme na NV, tak bez příplatku a pokud nevybere NV tak v srpnu proplatit příplatky za přesčasy z května? potřeboval jsem spíš poradit trošku laicky. Nemáte s tím někdo další zkušenosti?
.
>
> odpracované přesčas. hodiny se zaplatí ten měsíc
>(květen) ve kterém vznikly a pokud se dohodneme na NV,
>tak bez příplatku a pokud nevybere NV tak v srpnu
>proplatit příplatky za přesčasy z května?
ANO lze
potřeboval jsem
>spíš poradit trošku laicky. Nemáte s tím někdo další
>zkušenosti?
nebo se dohodněte, že jim hodiny proplatíte až v měsíci, kdy budou vybírat NV, to jde taky, ale dohodou.
>>>.
>>>
>>>>
>>>> odpracované přesčas. hodiny se zaplatí ten měsíc
>>>>(květen) ve kterém vznikly a pokud se dohodneme na
>>>>NV,
>>>>tak bez příplatku a pokud nevybere NV tak v srpnu
>>>>proplatit příplatky za přesčasy z května?
>>>
>>>ANO lze
>>>potřeboval jsem
>>>>spíš poradit trošku laicky. Nemáte s tím někdo další
>>>>zkušenosti?
>>>nebo se dohodněte, že jim hodiny proplatíte až v
>>>měsíci, kdy budou vybírat NV, to jde taky, ale
>>>dohodou.
>>
>>Tak jsem to myslel od začátku, že místo proplacení
>>přesčasů si vyberou NV. Odpracovali by např. za měsíc
>>květen 40hod.přesčasů ( 5dní) a třeba v červenci
>>budou
>>5prac.dní doma.
aby nedošlo k omylu, pokud budou doma, tak jim ale musíte proplatit mzdu, protože ji nedostanou po dohodě v květnu, ale až při tom NV v červenci.Píšu to proto, že někteří zam-telé dodnes žijí v omylu, že když si zaměstnanec vybere za přesčasy NV, tak ty hodiny nedostane zaplaceny.
Popř.v červenci proplatíme 40
>>hod.přesčasů + příplatky.
>Myslíte to dobře a uděláte to také dobře, jen si
>udělejte soupis lidí a hodin, jako dohodu o čerpání NV,
>případně proplacení přesčasů až v 7/12 a nechte to u
>jména toho človíčka podepsat.
Tak to co psal p.pája mě nenapadlo, musíte to udělat ve mzdách tak, že třeba v 5/12 odpracuje 40 hod.přesčas, nezaplatíte po zmíněné dohodě 40 hod.xzákl.mzdu a 40 hod.příplatek 25%, na základě dohody bude doma v 7/12 40 hod.-tedy 5 dní a vy mu ve mzdě za 7/12 proplatíte 40 hod.x zákl.mzdou./podotýkám bez příplatků./,ale to je snad jasné. Snad jsem srozumitelná. Pokud nevybere NV, tak zmiňované hodiny proplatíte 40xzákl.mzda+ 40x 25% příplatek za přesčas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2012 11:44
prosím o radu jak přesně postupovat :
- zaměstnanci mají nařízené přesčasy pro případ málo práce
- v měsíci květnu odpracují např. 16hod.přesčas., neproplácíme, pouze odpracované hodiny tj. 8hod./den x 100,-kč.
- v červnu také odpracováno 16hod. přesčas a neproplacené, proplatí se pouze odprac.hod.
- v červenci se buď proplatí přesčasy tj. 32hod.+příplatek + odprac.hodiny
- a nebo se vybere náhradní volno a to bude 32hod.(4prac.dny) bez příplatku + zkutečně odpracované hodiny?
Děkuji za odpovědi