Re: chyba účetní - stravné
Myslím, že to není vaše povinnost, protože jste si nemohl nikde ověřit, co máte ve výplatě/nedostal jste výpl.pásky/, takže jste v dobré víře bral výplatu v té výši, jak vám ji spočítali. Paní účetní by měla být na toto pojištěná a na vaší dobré vůli bude, jestli jí to budete splácet. Já bych jí to nedala.
A co takhle dávat výpl.pásku se mzdou? Většinou si obyčejní zaměstnanci nedovedou spočítat mzdu, natož aby bez pásky poznali co tam mají napočítáno.Možná bych se nechala ukecat a splácela to po nějaké 100,--, není to zrovna malá částka.
Také si myslím, že bezdůvodné obohacení v tomto případě by musel posoudit soud, pokud zaměstnanec nepodepíše souhlas se srážkou ze mzdy. Za prvé stravné není mzda a za druhé bez výplatní pásky těžko mohl posoudit z čeho se vlastně jeho příjem skládal. A to, že zaměstnancům nedává výplatní pásky by mu u soudu rozhodně nepomohlo.
Ještě je také možnost, že pokud nedával zaměstnavatel zaměstnancům výpl.pásky, předá jim je dodatečně a pro případ soudního sporu budou zaměstnanci loajální a dosvědčí, že výplat.pásky dostávali. V tom případě by se o bezdůvodné obohacení nejspíše jednalo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
21. 5. 2012 14:15
Dobrý den, zaměstnavatel mi rok dával stravenky a zároveň asi 1 300,-- Kč měsíčně stravné jako součást mzdy. Teď mi oznámil, že účetní udělala chybu a že musím částku 1 300,-- x 12 měsíců zpětně vracet. Nemohl jsem to zjistit, protože výplatní pásky jsem neměl, ikdyž jsem je u zaměstnavatele urgoval. Má na to zaměstnavatel právo? Děkuji.