Re: PP, rodičovský příspěvěk a srážka VZ
Ano,pokud je za ni plátcem poj. stát (pobírala RP, takže je), měla toto doložit zaměstnavateli a ten jí měl srážet ZP pouze ze skutečného příjmi, nikoli z minimálního. Pokud toto doložila, je chyba na straně mzdové účetní. Dalo by se to opravit tak, že mzdovka přepočítá veškeré její mzdy, udělá opravné přehledy na pojišťovnu, vzniklý přeplatek jí vyplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 5. 2012 8:11
Dobrý den,
potřebovala bych poradit v následující situaci. Moje švagrová pobírala do září 2011 rodičovský příspěvěk a od 1.1.11 byla zaměstnaná (dítě nechodilo do školky). Nyní se mi dostala do rukou její výplatní páska z roku 2011 a všimla jsem si, že ji zam-tel srážel ZP z min.základu 8000 Kč a také ji strhával 9% za zam-tele - byla na částečný úvazek, který se pohyboval kolem 6000 hrubého. Uvažuji správně, že ji neměl zam-tel srážet z 8000, ale pouze z toho, co si opravdu vydělala, když byl za ni plátcem stát (pobírala RP)? Bohužel nevím, zda podložila u zam-tele, že pobírá RP... Dá se s tím ještě něco dělat (měsíčně bylo sraženo cca 500,-Kč)?
Děkuji za radu