Re: prodej majetku a přerušení podnikání
Citace ze zákona....jen část paragrafu...důležitá je poslední věta...
§ 4 Osvobození od daně
(1) Od daně jsou osvobozeny
a) příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby. Pro osvobození příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů. Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje tohoto bytu nebo domu, pokud je nebo byl zahrnut do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, a to do 2 let od jeho vyřazení z obchodního majetku.
Re: prodej majetku a přerušení podnikání
Děkuji, za pomoc, mě se bohužel týká normálně zdanění z prodeje, protože majetek byl v obchodním majetku a nesplním podmínku 2 let. Šlo mi ale o jinou věc, zda, když ho vyřadím z OM ještě před prodejem nebudu muse platit z tohoto prodeje soc+zdrav. a jestli když ho vyřadím, tak mi z toho titulu vyřazení nehrozí nějaké jiné dodanění ze strany FU. Zdaňovat pak budu asi v §10. Je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 5. 2012 16:39
Dobrý den, prosím o radu. Podnikám v hostinské činnosti a mám v obchodním majetku nemovitost-hospodu. Budu ji letos prodávat a svou činnost přerušovat. Pokud bych jí z OM vyřadila a pak teprve prodala, nemusím z toho prodeje platit soc+zdrav.poj.? Odpisy mám již téměř uplatněny všechny a DPH také nebylo žádné uplatňováno. Nehrozí mi od FU ještě nějaké jiné dodanění z titulu vyřazení z OM? Jen nevím jaký důvod udat pro vyřazení, jestli je to jedno. Ještě poznámka, v r.2011 i 2012 uplatňuji 80% paušál, ne skutečné výdaje.
Děkuji za pomoc