Likvidace společnosti-PPM,odstupné?

• (neregistrovaný)

23. 5. 2012 9:15

Dobrý den,
    potřebovala bych poradit, co mám dělat, abych se neošidila.
    :-(
    Společnost, kde pracuji bude brzo v likvidaci a já jsem dostala výpověď pro nadbytečnost a mám končit k 30.6.2012 (2 měsíce, 3xodstupné). Před třemi týdny jsem otěhotněla. Práci těžko seženu a tak mám v plánu jít marodit až do mateřské. Ale nerada bych se ošidila i o odstupné. Mám tedy vydržet v práci do 30.6., nechat si vyplatit odstupné a začít marodit 1.7.2012? Je to takto správné? A nepřijdu o mateřskou, když společnost bude už v likvidaci, když já budu začínat mateřskou? Jsem u společnosti 10 let.
    Děkuji mockrát za radu.
    Veroni

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 5. 2012 10:07

all (neregistrovaný)

Re: likvidace společnosti-PPM,odstupné?
      Není to správné, ale bohužel obvyklé. Těhotenství není nemoc a o neschopnosti rozhoduje výhradně lékař na základě zdravotního stavu, nikoli sociální situace.
      Odstupné dostanete v každém případě, o to nepřijdete.

• 23. 5. 2012 12:14

Veroni (neregistrovaný)

Byla jsem na umělém oplodnění a nemocenskou mi lékař nabízel už dávno, takže s tím problém nebude.
      Takže to jde vyřešit tímto způsobem, že začnu marodit 1.7.2012. Platí pro mne ochranná lhůta 7 dní, i když odcházím pro nadbytečnost ju a spol.bude v likvidaci?
      Veroni

• 23. 5. 2012 12:33

xy5

pokud je firma v likvidaci, tak je možné, že byste s výplatou např. odstupného mít problém mohla (záleží, kdy vstupuje do likvidace a jestli má firma vůbec nějaké peníze)
      pokud onemocníte až po ukončení PP (nejpozději do 7 kal.dnů po uk. PP), tak nebudete mít placených 1. 21KD nemoci
      pokud ale onemocníte dříve, záleží kdy, tak budete náhradu za nemoc. dávky mít placené (alespoň část dnů - záleží, od kdy budete mít neschopenku)
      ve Vašem případě bych využila § 53/2 Zákoníku práce (v platném znění je např. zde na liště)

• 23. 5. 2012 12:43

all (neregistrovaný)

Ale pokud se firma zruší, tak to moc nepomůže. Možná lepší mít raději 21 neplacených dní a potom nemocenskou až do porodu, než protahovat PP a potom to odstupné třeba ani nedostat, když firma nebude mít peníze, nebo na ně čekat bůhví jak dlouho. Ale to záleží na tazatelce.

• 23. 5. 2012 12:52

RenataH (neregistrovaný)

Nemám spekulace o nemocenských ráda, ale při umělém oplodnění ji opravdu často lékaři doporučují. Zvlášť s přihlédnutím k vykonávané práci. Já bych navrhovala nechat si vysatvit neschopenku od 11.6. a prohlásit, že na dalším zaměstnávání netrvám. Tak budete mít i prvních 21 dnů placených a PP skončí 30.6. s odstupným v červnové mzdě.

• 23. 5. 2012 12:54

Veroni (neregistrovaný)

Děkuji mockrát za radu. Vidíte, to mi ani nenapadlo, že nebudu mít 21 dní peníze, ale vypadá to jako nejlepší řešení. Zatím na odstupné je, takže raději toho využiji a skončím 30.6. a 1.7.začnu marodit a od 22.7. mi bude vyplácet OSSZ. Tam už by neměl být žádný zádrhel viďte. Nebo vás ještě něco napadá?
      Děkuji.

• 23. 5. 2012 14:32

all (neregistrovaný)

když
      >>>>odcházím pro nadbytečnost ju a spol.bude v likvidaci?
      >>>>Veroni
      >>>
      >>>pokud je firma v likvidaci, tak je možné, že byste s
      >>>výplatou např. odstupného mít problém mohla (záleží,
      >>>kdy vstupuje do likvidace a jestli má firma vůbec
      >>>nějaké
      >>>peníze)
      >>>pokud onemocníte až po ukončení PP (nejpozději do 7
      >>>kal.dnů po uk. PP), tak nebudete mít placených 1.
      >>>21KD
      >>>nemoci
      >>>pokud ale onemocníte dříve, záleží kdy, tak budete
      >>>náhradu za nemoc. dávky mít placené (alespoň část dnů
      >>>-
      >>>záleží, od kdy budete mít neschopenku)
      >>>ve Vašem případě bych využila § 53/2 Zákoníku práce
      >>>(v
      >>>platném znění je např. zde na liště)
      >>
      >>Ale pokud se firma zruší, tak to moc nepomůže. Možná
      >>lepší mít raději 21 neplacených dní a potom
      >>nemocenskou
      >>až do porodu, než protahovat PP a potom to odstupné
      >>třeba ani nedostat, když firma nebude mít peníze,
      >>nebo
      >>na ně čekat bůhví jak dlouho. Ale to záleží na
      >>tazatelce.
      >
      >Děkuji mockrát za radu. Vidíte, to mi ani nenapadlo,
      >že nebudu mít 21 dní peníze, ale vypadá to jako
      >nejlepší řešení. Zatím na odstupné je, takže raději toho
      >využiji a skončím 30.6. a 1.7.začnu marodit a od 22.7. mi
      >bude vyplácet OSSZ. Tam už by neměl být žádný zádrhel
      >viďte. Nebo vás ještě něco napadá?
      >Děkuji.

Udělejte to jak radí paní Renata, omaroďte tedy od začátku června, ale ihned zaměstnavateli písemně oznamte, že na prodloužení pracovního poměru netrváte a že PP skončí 30.6. Tak budete mít neplacené jen první 3 dny, potom do 21. dne náhradu od zaměstnavatele a dál nemocenské dávky. Ta varianta, co jsem psala prvně s maroděním po skončení , tam byste opravdu neměla od 3. do 21. dne náhradu mzdy. A když zaměstnavatel zatím peníze má, tak to tak udělejte. A hlavně ať je mimčo v pořádku.

• 24. 5. 2012 6:44

Veroni (neregistrovaný)

VŠEM MOCKRÁT DĚKUJI, HODNĚ JSTE MI POHOMLI !!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).