Re: Neplacené volno do 7let dítěte
Nejsem si jistá, jestli tady na liště je aktuální znění zákona č. 592/1992 Sb., raději ještě ověřte jinde.
§ 3, odst. 8 c):
"Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně..."
Ano, tříleté je pro potřeby tohoto paragrafu předškolní, protože se v něm děti dělí na ty, co ještě nechodí do školy a na děti plnící povinnou školní docházku.
Aha, tak mám další joke do psaní článků z našich zákonů - jednou je dítě předškolní ve 3letech a jednou v 5-ti letech, jak se komu zalíbí :-). To je bordel. A ještě dobrý je vtip, že člověk na neplaceném volnu poruší zákon hlídá-li mu dítě někdo z rodiny. Dá ho např. na týden k babičce na prázdiny a už porušuje zákon. Takže vlastně skoro všichni pourušují zákon, co jsou na neplaceném volnu, kdy hradí pojištění stát. Další vtip. Když se člověk začte do našich zákonů, tak si nemusí kupovat žádný časopis na zasmátí se.
Klídek, rozčilujete se zbytečně. To, že je-li ve školce málo volných míst, berou přednostně děti, které půjdou příští rok do školy, má svou logiku a existovalo to vždycky. Se zákonem o zdravotním pojištění to nemá nic společného.
To, že je porušením zákona dát dítě k babičce, jste asi nevyčetla v žádném zákoně, ale spíš v tom veselém časopise.
zde - http://www.vzp.cz/platci/povinnosti-platcu-pojisteni/metodika/2-3-platce-pojistneho-stat
Podmínka celodenní osobní a řádné péče se považuje za splněnou jen tehdy, pokud:
jde o osobní, řádnou a celodenní péči, tj. dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny, a
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2012 16:11
Byla jsem na ZP a nebyli mi schopni říct, zda můžu dávat dítě do hlídacího koutku, hlídání dítěte, když jsem na neplaceném volnu, protože mi skončila RD a na mateřskou za měsíc nastupuju. Nemá to status školka. Prostě takový rodinný klub. A to na 2dny v týdnu. Chápu - že se nesmí do školky. Můžete mi to někdo poradit, vysvětlit? Poslat odkaz na zákon, výklad zákona?