Re: Nemoc
My jsme párkrát takovéto zaměstnance poslali na mimořádnou prohlídku k nyní "poskytovateli pracovnělékařských služeb", nebo-li závodnímu lékaře. Tam jde v pracovní době a jít tam musí. Co s ním lékař dělal nebo ne, nevím, ale neschopenku měl a přístě si dali pozor.
Navíc zaměstnavatel musí dodržet § 103 zákoníku práce - nepřipustit aby zaměstnanec vykonávat práci, která neodpovídá zdravotní způsobilosti.
Ale zaměstnanec si nemusí nechat nemocenskou vystavit. Taky se mi již osobně stalo, že jsem si šla pouze pro léky a doktorka chtěla vypsat nemocenskou, ale odmítla jsem. Asi mě ukamenujete, ale taky chodívám do práce, ikdyž jsem nemocná, protože pak se nesbírá spousta práce, kterou najednou těžko zvládám.
Ale neukamenuji - také to tak mám. Jenže tento zaměstnanec zase tak moc důležitý není - není to ve zlém, ale jeho práci zastane dalších pár lidí a v případě, že zůstane doma, tak se nic kupit u něj nebude. Jen se prostě sekl, že teď dovolenou nechce si brát - mimochodem s ním jsou v tomto směru dost problémy - má dovolenou ještě starou a donutit ho, aby si ji v řádném termínu vybral jako každý jiný, je prostě nadlidský úkol....
pokud není zas až tolik důležitý, je vůbec co platný? Není nadbytečný? Třeba má strach o místo, protože když zjistíte, že je delší dobu doma, tak vlastně vůbec v práci nechybí. I to může být důvod, proč se drží "zuby nehty". Jinak dovolenou nařizuje zam-tel, tak proč mu dovolenou starou nenařídíte (teď hned to nepůjde, ale s předstihem nařiďte čerpání)
No do té doby se uzraví, ne? Může nařídit dovolenou za 2 týdny, to už snad bude zdravý... A co se týká nadbytečnosti, tak to zase tak není - je důležitý, ale chybět může - dodělám to za něj já, nebo ještě jeden človíček, když tady není, ale máme toho pak tolik, že blázníme... Takže prostě zůstat doma může, není v tom problém, ale nechce. Je to ale dle mého názoru sobecké, protože jestli může předejít šíření nemoci, tak to udělat měl! To jest můj názor! Jsem naštvaná, protože jestli neodletím příští týden na dovolenou, tak mu ji nechám snad proplatit (zveličuji, ale je to silně nepříjemné)
Nařídit dovolenou mu sice může až za 2 týdny, ale právě teď tímto na něj může zatlačit: Buď se dohodneme na tom, že si teď místo neschopenky vybereš starou dovolenou nebo půjdeš k doktorovi pro neschopenku. Nesouhlasíš? Tak ti nařídím dovolenou, když se ti to nebude hodit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2012 10:21
Dobrý den,
prosím o pomoc: zaměstnanec je nemocný a to docela dost (kašle, má teplotu, skoro nemůže mluvit, má antibiotika, atd.). Na doporučení všech, aby šel na nemocenskou nebo si vzal dovolenou, reaguje tak, že to dělat nechce a nebude a do práce proště přišel (nechce poslechnout, že dovolenou si vybírat nechce a nemocenská se mu nevyplatí). Jde o to, že nakazí všechny lidi okolo sebe. Může mu to nakázat šéf, aby zůstal doma??? Vím, že může nakázat dovolenou, ale pouze s dvoutýdenním předstihem, což by se v tomto případě minulo účinkem.
Předem děkuji za jakoukoliv reakci.