Re: Doměrek daně
Určitě bych konzultovala s právníkem.To, že to FÚ neuznal je běžná praxe. Neměl ani šanci to uznat. To, že jste to takto neměla dělat už je pozdě řešit.
Dělíte o zodpovědnost s původní účetní, nicméně to je spíš otázka právní, za co vše jste byla zodpovědná. Především je vždy odpovědný statutár firmy.
Re: Doměrek daně
Mockrát to tu bylo řečeno, nedělejte věci, které neumíte a už vůbec ne pouze na příkaz ředitele - majitele firmy. Vždycky to pak hodí na "nezkušenou účetní".
Bohužel je to tvrdá realita.
Re: Doměrek daně - prosíme právníka
1) Pochopila jsem, že už nejste teď jeho zaměstnanec. Sice Vám volal, že kvůli vám má doměrek 400tis., ale co z toho vyvozoval ? Chce od vás kompenzaci? Jak vám už psala paní Alen1, prvotní odpovědnost má statutární orgán. Já ještě dodávám - může se hojit sice následně na zaměstnanci, ale co já vím, tak po zaměstnanci může chtít max. částku 2 (nebo 3 - teď přesně nevím) mezd (resp. zaměstnanec nemá vyšší hmotnou zodpovědnost).
2) Navíc je tam skutečně spoluodpověnost té předchozí účetní.
Každopádně, pokud bude něco chtít od vás, nedejte se a poraďte se s dobrým právníkem.
Jestli se sem podívá nějaký právník, prosíme o upřesnění, jak je to u zaměstnanců s takovouto odpovědností.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2012 16:11
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor. Pracovala jsem ve stavební firmě, 3,5 roku. Pracovní poměr byl ukončen před dvěmi měsíci. Asi poslední půl rok trvání pracovního poměru probíhala kontrola FÚ na závislou činnost.
Výsledek kontroly je takový, že nebyly podepsané prohlášení poplatníka za rok 2008 (ty se podepisují počátkem roku 2008). Já jsem nastoupila v září 2008, takže se mě ty nepodepsané prohlášení teoreticky netýkají. Když byla kontrola, dávala jsem to do pořádku za bývalou paní účetní, ale mojí nedbalostí jsem použila formuláře z roku 2009. FÚ to neuznal.
Šéf mi volal a říkal, že KVŮLI MĚ má doměrek daně 400 tis. Částka souhlasí, jedná se jen o rok 2008 a cca o 16 zaměstnanců. Byla to moje první práce, je mi 23 let.
Co byste na mém místě udělali vy?
Děkuji za radu.