Re: Vstup.lék.prohlídka u firem.lékaře?
Dobrý večer, firma zaměstnávající alespoň 1 zaměstnance je povinna mít lékaře závodní preventivní péče a vstupní prohlídky musí provádět tento lékař. On musí posoudit, zda můžete práci vykonávat, protože by měl znát vaše pracoviště a aby mohl posoudit váš zdravotní stav, vyžaduje -dle mého názoru zcela logicky- kartu vašeho obvodního lékaře, protože neví čím trpíte, s čím jste se léčila a musí vyloučit všechny možnosti abyste byla způsobilá nové práci. Zní to možná paradoxně - účetní může přece pracovat všude, když "jen" sedí, ale znám účetní, které zkolabovaly a tuto práci prostě už vykonávat nemohou, proto ten výpis z karty anebo může pracovnice trpět nějakou alergií a s alergeny se v oné práci může zrovna setkat, těch možností, co musí lékař vyloučit je nepochybně více.... Pokud práci chcete, výpis si zařiďte a vykonejte vstupní prohlídku u "závodního" lékaře. Nevím, co myslíte těmi podrobnostmi o zaměstnancích ? PS A nevím, že by bylo něco jinak v tom smyslu, že lékař nesmí vyžadovat výpis od obvodního - to by pro mne byla novina. Změna od 1.4. je krom jiného v tom, že je z-tel povinen vstupní prohlídky provádět i u dohod.
Dřive mohly být vstupní prohlídky od obvodního lékaře při stupni rizika I-II, teď to může být jen I. To jsou prakticky jen kancelářské práce. Do 1.4.2013 ale platí přechodné období, dokdy je možno v tomto postupovat podle starého znění zákona. O tom ale určitě rozhoduje zaměstnavatel, když pošle zaměstnance k závodnímu, tak ten to musí respektovat.
Lenko, nezdá se mi, že vstupní prohlídky mohl vykonávat i obvodní lékař .... Pokud má z-tel povinnost mít "závodního lékaře", vstupní prohlídky může vykonávat pouze a jen závodní lékař a nezáleží na riziku a mám za to, že to platilo i před touto novelou. Z čeho prosím čerpáte ? děkuji
>>>
>>>>byla způsobilá nové práci. Zní to možná paradoxně -
>>>>účetní může přece pracovat všude, když "jen" sedí,
>>>>ale
>>>>znám účetní, které zkolabovaly a tuto práci prostě už
>>>>vykonávat nemohou, proto ten výpis z karty anebo může
>>>>pracovnice trpět nějakou alergií a s alergeny se v
>>>>oné
>>>>práci může zrovna setkat, těch možností, co musí
>>>>lékař
>>>>vyloučit je nepochybně více.... Pokud práci chcete,
>>>>výpis si zařiďte a vykonejte vstupní prohlídku u
>>>>"závodního" lékaře. Nevím, co myslíte těmi
>>>>podrobnostmi o
>>>>zaměstnancích ? PS A nevím, že by bylo něco jinak v
>>>>tom
>>>>smyslu, že lékař nesmí vyžadovat výpis od obvodního -
>>>>to by pro mne byla novina. Změna od 1.4. je krom
>>>>jiného
>>>>v tom, že je z-tel povinen vstupní prohlídky provádět
>>>>i u dohod.
>>>Dřive mohly být vstupní prohlídky od obvodního lékaře
>>>při stupni rizika I-II, teď to může být jen I. To
>>>jsou
>>>prakticky jen kancelářské práce. Do 1.4.2013 ale
>>>platí
>>>přechodné období, dokdy je možno v tomto postupovat
>>>podle starého znění zákona. O tom ale určitě
>>>rozhoduje
>>>zaměstnavatel, když pošle zaměstnance k závodnímu,
>>>tak
>>>ten to musí respektovat.
>>Lenko, nezdá se mi, že vstupní prohlídky mohl
>>vykonávat i obvodní lékař .... Pokud má z-tel
>>povinnost mít
>>"závodního lékaře", vstupní prohlídky může vykonávat
>>pouze a jen závodní lékař a nezáleží na riziku a mám
>>za
>>to, že to platilo i před touto novelou. Z čeho prosím
>>čerpáte ? děkuji
>
>Není to pravda , v riziku kategorie i čistá může k
>jeho registrujícímu lékaři. Je to v nových zákonech
>platítích od 1.4.2012. Teď jdu právě ze školení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
24. 5. 2012 16:16
Dobrý den, firemní lékař mého nového zaměstnavatele mi odmítl udělat vstupní zdravotní prohlídku, protože se mi nepodařilo včas sehnat svého obvoďáka - a bez výpisu z karty mne prý nevyšetří. Má nárok ten výpis bezpodmínečně vyžadovat? A proč zaměstnavateli nestačí posudek o způsobilosti od mého lékaře? Od r. 2012 je to prý jinak, kde bych to prosím našla? Tento lékař totiž bohužel sděluje našemu pers. oddělení podrobnosti o zaměstnancích.
Pracuji v účtárně.
Děkuji