Re: Vstup.lék.prohlídka u firem.lékaře?
Dobrý večer, firma zaměstnávající alespoň 1 zaměstnance je povinna mít lékaře závodní preventivní péče a vstupní prohlídky musí provádět tento lékař. On musí posoudit, zda můžete práci vykonávat, protože by měl znát vaše pracoviště a aby mohl posoudit váš zdravotní stav, vyžaduje -dle mého názoru zcela logicky- kartu vašeho obvodního lékaře, protože neví čím trpíte, s čím jste se léčila a musí vyloučit všechny možnosti abyste byla způsobilá nové práci. Zní to možná paradoxně - účetní může přece pracovat všude, když "jen" sedí, ale znám účetní, které zkolabovaly a tuto práci prostě už vykonávat nemohou, proto ten výpis z karty anebo může pracovnice trpět nějakou alergií a s alergeny se v oné práci může zrovna setkat, těch možností, co musí lékař vyloučit je nepochybně více.... Pokud práci chcete, výpis si zařiďte a vykonejte vstupní prohlídku u "závodního" lékaře. Nevím, co myslíte těmi podrobnostmi o zaměstnancích ? PS A nevím, že by bylo něco jinak v tom smyslu, že lékař nesmí vyžadovat výpis od obvodního - to by pro mne byla novina. Změna od 1.4. je krom jiného v tom, že je z-tel povinen vstupní prohlídky provádět i u dohod.
Dřive mohly být vstupní prohlídky od obvodního lékaře při stupni rizika I-II, teď to může být jen I. To jsou prakticky jen kancelářské práce. Do 1.4.2013 ale platí přechodné období, dokdy je možno v tomto postupovat podle starého znění zákona. O tom ale určitě rozhoduje zaměstnavatel, když pošle zaměstnance k závodnímu, tak ten to musí respektovat.
Lenko, nezdá se mi, že vstupní prohlídky mohl vykonávat i obvodní lékař .... Pokud má z-tel povinnost mít "závodního lékaře", vstupní prohlídky může vykonávat pouze a jen závodní lékař a nezáleží na riziku a mám za to, že to platilo i před touto novelou. Z čeho prosím čerpáte ? děkuji
>>>
>>>>byla způsobilá nové práci. Zní to možná paradoxně -
>>>>účetní může přece pracovat všude, když "jen" sedí,
>>>>ale
>>>>znám účetní, které zkolabovaly a tuto práci prostě už
>>>>vykonávat nemohou, proto ten výpis z karty anebo může
>>>>pracovnice trpět nějakou alergií a s alergeny se v
>>>>oné
>>>>práci může zrovna setkat, těch možností, co musí
>>>>lékař
>>>>vyloučit je nepochybně více.... Pokud práci chcete,
>>>>výpis si zařiďte a vykonejte vstupní prohlídku u
>>>>"závodního" lékaře. Nevím, co myslíte těmi
>>>>podrobnostmi o
>>>>zaměstnancích ? PS A nevím, že by bylo něco jinak v
>>>>tom
>>>>smyslu, že lékař nesmí vyžadovat výpis od obvodního -
>>>>to by pro mne byla novina. Změna od 1.4. je krom
>>>>jiného
>>>>v tom, že je z-tel povinen vstupní prohlídky provádět
>>>>i u dohod.
>>>Dřive mohly být vstupní prohlídky od obvodního lékaře
>>>při stupni rizika I-II, teď to může být jen I. To
>>>jsou
>>>prakticky jen kancelářské práce. Do 1.4.2013 ale
>>>platí
>>>přechodné období, dokdy je možno v tomto postupovat
>>>podle starého znění zákona. O tom ale určitě
>>>rozhoduje
>>>zaměstnavatel, když pošle zaměstnance k závodnímu,
>>>tak
>>>ten to musí respektovat.
>>Lenko, nezdá se mi, že vstupní prohlídky mohl
>>vykonávat i obvodní lékař .... Pokud má z-tel
>>povinnost mít
>>"závodního lékaře", vstupní prohlídky může vykonávat
>>pouze a jen závodní lékař a nezáleží na riziku a mám
>>za
>>to, že to platilo i před touto novelou. Z čeho prosím
>>čerpáte ? děkuji
>
>Není to pravda , v riziku kategorie i čistá může k
>jeho registrujícímu lékaři. Je to v nových zákonech
>platítích od 1.4.2012. Teď jdu právě ze školení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2012 16:16
Dobrý den, firemní lékař mého nového zaměstnavatele mi odmítl udělat vstupní zdravotní prohlídku, protože se mi nepodařilo včas sehnat svého obvoďáka - a bez výpisu z karty mne prý nevyšetří. Má nárok ten výpis bezpodmínečně vyžadovat? A proč zaměstnavateli nestačí posudek o způsobilosti od mého lékaře? Od r. 2012 je to prý jinak, kde bych to prosím našla? Tento lékař totiž bohužel sděluje našemu pers. oddělení podrobnosti o zaměstnancích.
Pracuji v účtárně.
Děkuji