Re: Proplacení dovolené? Nemožnost čerpá
Já mám ten pocit, že dovolená je daná ze zákona a musí být umožněno ji čerpat! Pochybuji, že to lze proplatit, pokud neukončujete prac. smlouvu. Znám menší obkliku: do výplaty si nechte zaplatit dovolenou, ačkoliv jste v práci. Ty hodiny, co jste v práci si dejte jako přesčas a nechat si jej proplatit - nepřijdete o nic. Samozřejmě pro kontrolu úřadu musíte přesčasové hodiny zapsat na jiný den, než jaký máte právě tu dovolenou...
Proplatit dovolenou zam-tel může jen pokud končíte PP. Copak nemáte žádného střídače, který zastoupí třeba když jste nemocní? Naléhavé provozní důvody zde neobstojí, protože zam-tel je povinen dovolenou určit čerpat. Přečtěte si Zákoník práce. Možná se dozvíte i to, že máte mezi směnami málo volna (nevím, jak se střídáte). Možná Vám také neproplácí přesčasy apod. Každopádně trvejte na čerpání dovolené - je na zam-teli, aby zajistil plynulý provoz (třeba nějakým střídačem např. na DPP, DPČ)
Chyba je na straně zaměstnavatele. Měl by mít dalšího zaměstnance, který v případě potřeby nastoupí.
Jak to udělá, pokud onemocníte nebo utrpíte úraz? (A kolega třeba také?)
Jinak novela zákoníku práce na to pamatuje. Pokud do 30. 6. 2012 vám neurčil čerpání dovolené za rok 2011, tak si termín určíte sám a 14 dní předem to zaměstnavateli oznámíte - ať se stará ...
Pracujeme na střídačku - dlouhý X krátký týden 12ti hodinové směny. Pokud byl někdo nemocný, tak se to většinou odstonalo v práci - nebyly to závažnější případy.
Pokud by došlo k úrazu, nebo vážné nemoci, tak to řešitelné je, ale vzhledem k povaze nelze vzít někoho hned druhý den (je potřeba cca dvou týdenní zaškolení) Navíc v blízkém okolí nemáme stejného zaměstnavatele, muselo by se to řešit např. ubytováním.
Dovolená se nedaní, s jejím zapsáním do docházky a proplacením přesčasů by neměl být problém. Ve výhodě oproti výběru kl. dovolené moc nebudu, protože se mi dovolená bude střídat se směnami (2 - 3 dny) takže opravdová dlouhodobější dovolená vcelku nejspíš nebude.
Dle reakcí to vypadá, že je třeba se se zaměstnavatelem domluvit, př. trochu více zatlačit.
>Pracujeme na střídačku - dlouhý X krátký týden 12ti
>hodinové směny. Pokud byl někdo nemocný, tak se to
>většinou odstonalo v práci - nebyly to závažnější případy.
>Pokud by došlo k úrazu, nebo vážné nemoci, tak to
>řešitelné je, ale vzhledem k povaze nelze vzít někoho hned
>druhý den (je potřeba cca dvou týdenní zaškolení)
tak to může být zam-tel rád, že zatím žádné problémy neměl, ale i tak by měl mít někoho na vystřídání v záloze
>Navíc v blízkém okolí nemáme stejného zaměstnavatele,
>muselo by se to řešit např. ubytováním.
tomu nerozumím, proč byste museli mít stejného zam-tele v okolí?
>Dovolená se nedaní, s jejím zapsáním do docházky a
>proplacením přesčasů by neměl být problém.
dovolená se daní společně se mzdou a sráží se SP, ZP
Ve výhodě
>oproti výběru kl. dovolené moc nebudu, protože se mi
>dovolená bude střídat se směnami (2 - 3 dny) takže
>opravdová dlouhodobější dovolená vcelku nejspíš nebude.
přečtěte si Zák. práce (ostatně by si ho měl přečíst hlavně zam-tel, aby se nedostal zbytečně do malérů, tj. mohla by ho navštívit kontrola a dát mu příp. nějakou pokutu)
>Dle reakcí to vypadá, že je třeba se se
>zaměstnavatelem domluvit, př. trochu více zatlačit.
Jak tedy vybrat dovolenou v případě, že mám střídavě volno a práci? Na dny volna se prý dovolená nepřipisuje, ale aby se nestalo to, že mě zaměstnavatel bude chtít mít v práci zrovna v tu dobu co mám volno. Nebo si mám napsat dovolenou i na volné dny (byť bude placená)?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2012 23:10
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak řešit náhradu dovolené, pokud ji nelze vybrat. Pracuji na turnusy, střídám se s dalším člověkem. Teoreticky by se dala vybírat, ale jen po 1-2 dnech (zaskakoval by kolega), ale v případě jeho výběru bych byl já na více směnách, tudíž bych byl více dní v práci. Obchod nelze uzavřít kvůli dovolené, nemožnost výběru bych viděl na tzv. "naléhavé provozní důvody" Převod do dalšího roku nic neřeší, situace by se napřesrok opakovala.
Lze se se zaměstnavatelem domluvit na tzv. dohodě o proplacení ? Jak se bránit v případě, že na ní zaměstnavatel nepřistoupí? Nerad bych o dovolenou přišel. Děkuji za rady.