Re: jsem OSVČ - účetní - švarc
>> Pracuji pro 3 s.r.o. jako hlavní účetní ,
>>asistentka
>>- zaměstnanec firmy , mi zadává doklady do systému,
>>provádí platby , chodí na úřady. Já dojedu do firmy -
>>jsou 3 firmy v jednom účetním programu a na PC těch
>>firem zpracovávám účetnictví. Nemám určenou pracovní
>>dobu
>>, ale jsem tu většinou po-čtvrtek, ale v době
>>uzávěrek
>>i soboty a neděle. A jindy nedojedu vůbec,když vyjdou
>>do týdne nějaké svátky. Jsem tu už 5 let, práce je
>>dost, peněz taky ,tak už nedělám jiné účta. Nemám
>>žádnou
>>smlouvu. Jen vystavím faktury.
>>
>>Myslíte že se na tomůže nahlížet jako na švarc systém
>>? Měla bych mít nějakou smlouvu ? a jakou ?
>
>
>Pokud fakturujete 3 různým subjektům tak by to mohlo
>projít
>ale problém vidím v tom, že využíváte jejich pc a
>program
A ty 3 firmy v jednom účetním programu? To jsou různé firmy nespřízněné?
Mj. pokud to nemáte zastřešeno nějakou smlouvou o vedení účetnictví, vašich odpovědnostech atd., tak v tom vidím dost velký problém.
To "jen vystavím faktury" bych docela chápala jako naplnění znaků závislé práce - určitě dle konkretních pokynů "nadřízené osoby",
faktury vystavujete jménem firmy a vykonáváte ji osobně v prostorách firmy, na pracovišti zaměstnavatele.
------------
1) Závislou prací je práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.
(2) Závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
28. 5. 2012 15:07
Pracuji pro 3 s.r.o. jako hlavní účetní , asistentka - zaměstnanec firmy , mi zadává doklady do systému, provádí platby , chodí na úřady. Já dojedu do firmy - jsou 3 firmy v jednom účetním programu a na PC těch firem zpracovávám účetnictví. Nemám určenou pracovní dobu , ale jsem tu většinou po-čtvrtek, ale v době uzávěrek i soboty a neděle. A jindy nedojedu vůbec,když vyjdou do týdne nějaké svátky. Jsem tu už 5 let, práce je dost, peněz taky ,tak už nedělám jiné účta. Nemám žádnou smlouvu. Jen vystavím faktury.
Myslíte že se na tomůže nahlížet jako na švarc systém ? Měla bych mít nějakou smlouvu ? a jakou ?