Re: exekuce, nepředn., výživné- špatný v
Pokud byla přednostní pohl. zařazena do pořadí již minulým zam-telem, potom sotva uzavřete dohodu o srážkách dříve. Naštěstí pro dítě zákonodárce upřednostnil v druhé třetině výživné před ostatními pohledávkami. Uzavření dohody mezi vámi a zam-cem nebo předložení dohody mezi zam-cem a exmanželkou je ale nutné. Aktuálně byste měla strhávat výživné a zbytek odvádět pro pohledávku 1. v pořadí, tj. přednostní pohl.
>>Dobrý den, máme z-ce, na kt. přišla prvně nepředn.
>>pohledávka.Pak nám sdělil, že má dítě a platí exmanželce výživné
2000 Kč/měs. a chtěl by abychom výživné odesílali z
výplaty. Započítala jsem mu od té doby dítě do vyživ.
osob, a strhávala nepř. Pohl. a platila navíc zemzdy
výživné. Pak další exekuce -předn. p., kde je uvedené datum doručení 1.z-li dříve, než u nás pán začal pracovat. A zde jsem
začala špatně odvádět – z 1/3 nepřednostní, pak jsem
spočítala přednostní od které jsem odečetla výživné a
pouze zbytek odeslala. Např. ČM 15 750 Kč, 2663,--
>>nepředností, 2000 výživné a zbytek do výše přednostní
>>1766 jsem
>>strhávala na přednostní. Zjistila jsem to nyní - že
>>výživné jsem v tomto případě (mám pouze rozhodnutí od
>>soudu - není exekuce) takto odečítat neměla. Dá se
>>tato situace zpětně ošetřit dohodou o sr. se
>>zam-cem s datem začátku strhávání výživného?
>>Dostalo
>>by se tímto způsobem výživné před přednostní exekuci?
>>– aby mělo dřívější pořadí (před tím, než přišla
>>přednostní pohledávka) a byl by pak výpočet správný?
>>
>>Děkuji za každou informaci
>
>Pokud byla přednostní pohl. zařazena do pořadí již
>minulým zam-telem, potom sotva uzavřete dohodu o srážkách
> dříve. Naštěstí pro dítě zákonodárce upřednostnil v
>druhé třetině výživné před ostatními pohledávkami.
>Uzavření dohody mezi vámi a zam-cem nebo předložení dohody
>mezi zam-cem a exmanželkou je ale nutné. Aktuálně
>byste měla strhávat výživné a zbytek odvádět pro
>pohledávku 1. v pořadí, tj. přednostní pohl.
Děkuji. Ještě tedy pro jistotu, pokud byla nepředn. doručena 1. z-li 30.9.08 a předností byla 1. z-li doručena 10.10.08, má se (pokud je již dohoda o sr. na výživné) odeslat výživné a zbytek na pohledávku 1. v pořadí - takže celý zbytek 2/3 na tu nepřednostní i když hned po té přišla i pohl. přednostní? Ta přednostní čeká až se uhradí celá nepřednostní?
z 1.třetiny srážíte vždy podle pořadí, takže pokud nepřednostní přišla nejdříve, srážíte 1/3 na nepřednostní. ve 2.třetině má přednost výživné před všemi přednostními, takže z 2.třetiny a zbytku srazíte výživné a zbyde-li něco, tak na 1.přednostní. Jestli jsem vás dobře pochopila, mám dojem, že srážíte správně, jenom je potřeba ještě někde najít tu dohodu o srážení výživného, kterou jste určitě podepsali, když jste začala výživné srážet
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
29. 5. 2012 0:15
Dobrý den, máme z-ce, na kt. přišla prvně nepředn. pohledávka, sráželi jsme správně jen nepřednostní.
Pak nám sdělil, že má dítě a platí exmanželce výživné 2000 Kč/měs. a chtěl by abychom výživné odesílali z výplaty. Započítala jsem mu od té doby dítě do vyživ. osob, a strhávala nepř. Pohl. a platila navíc ze mzdy výživné. Špatně jsem si myslela, že je to přednostní pohledávka – zatím jsem ale neudělala chybu ve výpočtu té nepřednostní pohledávky, protože přednostní v té době neměl.
Po půl roce přišla další exekuce -přednostní pohledávka, kde je uvedené datum doručení 1. zaměstnavateli dříve, než u nás pán začal pracovat. A zde jsem začala špatně odvádět – z 1/3 nepřednostní, pak jsem spočítala přednostní od které jsem odečetla výživné a pouze zbytek odeslala. Např. ČM 15 750 Kč, 2663,-- nepředností, 2000 výživné a zbytek do výše přednostní 1766 jsem strhávala na přednostní. Na přednostní tedy mělo být o 2000 Kč strháváno více. Zjistila jsem to nyní - že výživné jsem v tomto případě (mám pouze rozhodnutí od soudu - není exekuce) takto odečítat neměla. Dá se tato situace zpětně ošetřit dohodou o srážkách se zaměstnancem s datem začátku strhávání výživného? Dostalo by se tímto způsobem výživné před přednostní exekuci? – aby mělo dřívější pořadí (před tím, než přišla přednostní pohledávka) a byl by pak výpočet správný? Děkuji za každou informaci