Exekuce, nepředn., výživné- špatný výpoč

• (neregistrovaný)

29. 5. 2012 0:15

Dobrý den, máme z-ce, na kt. přišla prvně nepředn. pohledávka, sráželi jsme správně jen nepřednostní.
    Pak nám sdělil, že má dítě a platí exmanželce výživné 2000 Kč/měs. a chtěl by abychom výživné odesílali z výplaty. Započítala jsem mu od té doby dítě do vyživ. osob, a strhávala nepř. Pohl. a platila navíc ze mzdy výživné. Špatně jsem si myslela, že je to přednostní pohledávka – zatím jsem ale neudělala chybu ve výpočtu té nepřednostní pohledávky, protože přednostní v té době neměl.
    Po půl roce přišla další exekuce -přednostní pohledávka, kde je uvedené datum doručení 1. zaměstnavateli dříve, než u nás pán začal pracovat. A zde jsem začala špatně odvádět – z 1/3 nepřednostní, pak jsem spočítala přednostní od které jsem odečetla výživné a pouze zbytek odeslala. Např. ČM 15 750 Kč, 2663,-- nepředností, 2000 výživné a zbytek do výše přednostní 1766 jsem strhávala na přednostní. Na přednostní tedy mělo být o 2000 Kč strháváno více. Zjistila jsem to nyní - že výživné jsem v tomto případě (mám pouze rozhodnutí od soudu - není exekuce) takto odečítat neměla. Dá se tato situace zpětně ošetřit dohodou o srážkách se zaměstnancem s datem začátku strhávání výživného? Dostalo by se tímto způsobem výživné před přednostní exekuci? – aby mělo dřívější pořadí (před tím, než přišla přednostní pohledávka) a byl by pak výpočet správný? Děkuji za každou informaci

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 5. 2012 7:22

... (neregistrovaný)

Re: exekuce, nepředn., výživné- špatný v
      Pokud byla přednostní pohl. zařazena do pořadí již minulým zam-telem, potom sotva uzavřete dohodu o srážkách dříve. Naštěstí pro dítě zákonodárce upřednostnil v druhé třetině výživné před ostatními pohledávkami. Uzavření dohody mezi vámi a zam-cem nebo předložení dohody mezi zam-cem a exmanželkou je ale nutné. Aktuálně byste měla strhávat výživné a zbytek odvádět pro pohledávku 1. v pořadí, tj. přednostní pohl.

• 29. 5. 2012 8:48

Danaska (neregistrovaný)

>>Dobrý den, máme z-ce, na kt. přišla prvně nepředn.
      >>pohledávka.Pak nám sdělil, že má dítě a platí exmanželce výživné
      2000 Kč/měs. a chtěl by abychom výživné odesílali z
      výplaty. Započítala jsem mu od té doby dítě do vyživ.
      osob, a strhávala nepř. Pohl. a platila navíc zemzdy
      výživné. Pak další exekuce -předn. p., kde je uvedené datum doručení 1.z-li dříve, než u nás pán začal pracovat. A zde jsem
      začala špatně odvádět – z 1/3 nepřednostní, pak jsem
      spočítala přednostní od které jsem odečetla výživné a
      pouze zbytek odeslala. Např. ČM 15 750 Kč, 2663,--
      >>nepředností, 2000 výživné a zbytek do výše přednostní
      >>1766 jsem
      >>strhávala na přednostní. Zjistila jsem to nyní - že
      >>výživné jsem v tomto případě (mám pouze rozhodnutí od
      >>soudu - není exekuce) takto odečítat neměla. Dá se
      >>tato situace zpětně ošetřit dohodou o sr. se
      >>zam-cem s datem začátku strhávání výživného?
      >>Dostalo
      >>by se tímto způsobem výživné před přednostní exekuci?
      >>– aby mělo dřívější pořadí (před tím, než přišla
      >>přednostní pohledávka) a byl by pak výpočet správný?
      >>
      >>Děkuji za každou informaci
      >
      >Pokud byla přednostní pohl. zařazena do pořadí již
      >minulým zam-telem, potom sotva uzavřete dohodu o srážkách
      > dříve. Naštěstí pro dítě zákonodárce upřednostnil v
      >druhé třetině výživné před ostatními pohledávkami.
      >Uzavření dohody mezi vámi a zam-cem nebo předložení dohody
      >mezi zam-cem a exmanželkou je ale nutné. Aktuálně
      >byste měla strhávat výživné a zbytek odvádět pro
      >pohledávku 1. v pořadí, tj. přednostní pohl.

Děkuji. Ještě tedy pro jistotu, pokud byla nepředn. doručena 1. z-li 30.9.08 a předností byla 1. z-li doručena 10.10.08, má se (pokud je již dohoda o sr. na výživné) odeslat výživné a zbytek na pohledávku 1. v pořadí - takže celý zbytek 2/3 na tu nepřednostní i když hned po té přišla i pohl. přednostní? Ta přednostní čeká až se uhradí celá nepřednostní?

• 29. 5. 2012 9:07

RenataH (neregistrovaný)

z 1.třetiny srážíte vždy podle pořadí, takže pokud nepřednostní přišla nejdříve, srážíte 1/3 na nepřednostní. ve 2.třetině má přednost výživné před všemi přednostními, takže z 2.třetiny a zbytku srazíte výživné a zbyde-li něco, tak na 1.přednostní. Jestli jsem vás dobře pochopila, mám dojem, že srážíte správně, jenom je potřeba ještě někde najít tu dohodu o srážení výživného, kterou jste určitě podepsali, když jste začala výživné srážet

• 29. 5. 2012 9:26

Danaska (neregistrovaný)

Moc děkuji :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).