dodanění zásob - UPŘESNĚNÍ
>Dobrý den, pročítala jsem zpětně tuto problematiku a
>nějak mě některé odpovědi zmátli a potřebovala bych
>ujistit nebo vyvrátit - převod dělám poprvé. osvč plátce
>dph musel přejít z de na pú. převodový můstek je
>hotový s tím, že dorovnání aktiv a pasiv je na účtu 491.
>mám program pohoda a ten mi vše převedl na 701 (účet 491
>si můžu nastavit pouze jako aktivní nebo pasivní). A
>teď můj dotaz: inventura z minulého roku/zásoby mám na
>132/701. jak mám dál účtovat (v klasickém pú bych
>pokračovala 504/132 a tím se mi vyrovná tento účet a na
>konci roku 132/504 inventura)? tyto převedené zásoby k
>zapíši do přílohy č.1 do tabulky E s textem dodanění
>zásob (popřípadě pohl/závazky).
Re: dodanění zásob - UPŘESNĚNÍ
Děkuji, takže jediné kde je rozdíl je, že v dpfo za 2011 zapíšu a zvýším základ daně o částku z té 701(132/701) na začátku roku (dám do tabulky e). Můžete mi prosím ještě poradit: jak se zbavím toho dorovnání na účtu 491? a ještě jedna otázečka ohledně tabulky E - mohu do ní zapsat příjmy/výdaj neuznané a hospodářský výsledek? (omlouvám se, ale raději zjišťuji dopředu, než pak na poslední chvíli)
O tom daňovém navýšení o zásoby se v účetnictví neúčtuje.
Zapíše se pouze do tabulky E. Stejně jako další úpravy základu daně, zvyšující základ daně (třeba repre, SP a ZP za podnikatele...).
Pokud jste prostudovala tohle:
http://www.volny.cz/prechod/
Tak tam je napsáno, že to, co je k dodanění, je dobré analyticky odlišit na účtu 491...(jen pro Vaši evidenci). Já to teda využívám, protože zásob bylo dost a dodaňujem postupně. Pokud uděláte dodanění jednorázově - není to potřeba.
Jen pro ujištění - úpravy základu daně se dělají v prvním (nebo dalších) roce vedení účetnictví.
>>>>>konci roku 132/504 inventura)? tyto převedené zásoby
>>>>>k
>>>>>zapíši do přílohy č.1 do tabulky E s textem dodanění
>>>>>zásob (popřípadě pohl/závazky).
>>>
>>>další účtování zásob je už klasické - při prodeji
>>>504/132
>>>
>>>Tyto převedené zásoby (zároveň musí být zaplacené za
>>>vedení DE - platbou jste si snížila základ daně v DE)
>>>uvedete v tabulce E v daňovém přiznání. MOžno
>>>dodaňovat
>>>postupně.
>O tom daňovém navýšení o zásoby se v účetnictví
>neúčtuje.
>Zapíše se pouze do tabulky E. Stejně jako další úpravy
>základu daně, zvyšující základ daně (třeba repre, SP
>a ZP za podnikatele...).
>Pokud jste prostudovala tohle:
>http://www.volny.cz/prechod/
>Tak tam je napsáno, že to, co je k dodanění, je dobré
>analyticky odlišit na účtu 491...(jen pro Vaši
>evidenci). Já to teda využívám, protože zásob bylo dost a
>dodaňujem postupně. Pokud uděláte dodanění jednorázově -
>není to potřeba.
>Jen pro ujištění - úpravy základu daně se dělají v
>prvním (nebo dalších) roce vedení účetnictví.
JJ jsem to asi blbě popsala - omlouvám se, pročítala jsem si to a i si tiskla ty souvstažnosti (velice mi pomohly), já mám rozdíl v tom, že pohoda mi to převedla na 701 a ne na 491 (zkoušela jsem to přepsat a zadat si účet s analitikou přesně jak je v návodu, ale nějak mi to nešlo, protože jak jsem psala výše mi tento účet nabízí jen aktivní nebo pasivní).prosím ještě poradit: jak se zbavím toho dorovnání na účtu 491? a ještě jedna otázečka ohledně tabulky E -mohu do ní zapsat příjmy/výdaj neuznané a hospodářský výsledek?
Účet 491 by se měl zase opačně vyrovnat proti 701, ne? Na 701 nemůžete mít zůstatek.
Do tabulky E píšu:
Dodanění zásob z přechodu DE na Ú.... částka
SP a ZP podnikatele..... částka
reprezentace..... částka
nedaňové výdaje ostatní... částka
Hospodářský výsledek se píše rovnou na úvodní stranu, řádek z hlavy nevím, v pokynech k vyplnění to je popsáno.
Obecně - 491 je na vše... Výsledek hospodaření, osobní spotřeba, vklady podnikatele... Prostě vyrovnávací účet téměř na vše :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 5. 2012 7:00
Dobrý den, pročítala jsem zpětně tuto problematiku a nějak mě některé odpovědi zmátli a potřebovala bych ujistit nebo vyvrátit - převod dělám poprvé. osvč plátce dph musel přejít z de na pú. převodový můstek je hotový s tím, že dorovnání aktiv a pasiv je na účtu 491. mám program pohoda a ten mi vše převedl na 701 (účet 491 si můžu nastavit pouze jako aktivní nebo pasivní). A teď můj dotaz: inventura z minulého roku/zásoby mám na 132/701. jak mám dál účtovat (v klasickém pú bych pokračovala 504/132 a tím se mi vyrovná tento účet a na konci roku 132/504 inventura)? tyto převedené zásoby k zapíši do přílohy č.1 do tabulky E s textem dodanění zásob (popřípadě pohl/závazky).