Podepsání pracovní smlouvy

• (neregistrovaný)

30. 5. 2012 15:29

Jediný společník s.r.o. který je zároveň jednatelem, dle zákona může vykonávat pro s.r.o. práci na základě pracovní smlouvy ale musí mít odlišnou činnost např. skladník.
    Zajímalo by mě kdo tedy pracovní smlouvu podepíše, když podle nejvyššího soudu nemůže ta samá osoba podepsat se jako jednatel i jako zaměstnanec. viz níže.

Nejvyšší soud České republiky judikoval (např. v rozhodnutí sp. zn. 21 Cdo 11/1998 nebo 21 Cdo 2708/2008), že zájmy zaměstnance a zaměstnavatele jsou v případě uzavírání pracovní smlouvy natolik odlišné, že je zpravidla vyloučeno, aby za obě smluvní strany jednala stejná osoba, neboť zde existuje střet zájmů.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2012 16:07

Kara (neregistrovaný)

Re: Podepsání pracovní smlouvy
      A nešlo v těch případech o něco více, o něco trochu jiného? Jinak si neumím představit postup v případě, o kterém píšete. To by znamenalo, že jediný jednatel té firmy nikdy nemůže mít v té firmě pracovní poměr, což je nesmysl.

• 30. 5. 2012 16:46

janavav (neregistrovaný)

to je právě ono a jak na to, podle soudu nemůže jednatel sám sobě podepsat pracovní smlouvu takže pracovní smlouva je neplatná, což si nedovedu představit důsledky a proto mě zajímá jak to napravit např. notářským zápisem ? Nechci zrovna přibírat dalšího společníka a ustanovit ho jednatelem aby mi podepsal novou pracovní smlouvu.

• 31. 5. 2012 9:43

Kara (neregistrovaný)

To je nesmysl. Ptala jsem se, zda v těch judikátech nešlo náhodou o něco jiného, např. o to, že jednatel si sepsal pracovní smlouvu, kromě jednatelské odměny bral peníze i v pracovním poměru a společníci to třeba napadli. Nevím, pak si ty judikáty přečtu. Každopádně jednatel jedná za společnost a tím pádem je to on, kdo za společnost sjednává se zaměstnanci smlouvy. Takže on, jako zástupce společnosti, podepíše pracovní smlouvu za společnost a on, jako uchazeč o zaměstnání v té společnosti, podepíše smlouvu jako zaměstnanec. Je to úplně běžný postup, podle mě to ani jinak nejde a já jsem se ještě nesetkala s tím, že by toto někdo neuznal.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).