Re: ELDP - archivace - SPĚCHÁ
Povinnost archivace je sice 3 roky, ale stejnopisy ELDP jsou zrovna tím dokladem, který já nevyhazuji vůbec ... zaberou nejméně místa a když je potřeba udělat opisy, protože v Praze na ČSSZ se záhradně ztratily, případně z OSSZ na ČSSZ vůbec nedoputovaly, mám ušetřenou práci s jejich novým sestavením. A jak jsem teď ráda za nevyhozené opisy ELDP z 80. a 90. let ...
ELDP nevyhazovat!!!! Může se stát, že nějakým nedopatřením nebudou na ČSSZ, člověk se bude domáhat důchodu a najednu zjistí, že nemá doloženou dobu
a pak chudák mzdová účetní, pokud bude muset rekonstruovat ELDZ/ELDP
když si vzpomenu, kolikrát už se měnilo vyplňování tiskopisů! Je dobré si schovávat i "kuchařky" (návody) k vyplnění.
nevyhazovat, tím jsem myslela neskartovávat (samozřejmě, nic co se týká mezd nejde jen tak vyhodit...)
mzdové listy také bude potřeba archivoat mnohem déle než je uzákoněno, protože pokud se bude chodit až kolem 70. věku života do důchodu, tak to aby byl archiv v některých firmách nafukovací
Re: ELDP - archivace - kontrola OSSZ
K tématu mě napadá:
při kontrole zam-tele se nekontroluje, jestli jsou ELDP odevzdané?
Občas se paní vyděsí, že nemám odevzdáno nic.... Ale vše je na portálu.
V protokolu o kontrole mám napsáno, že jsem "předložila".
To ještě pořád neznamená, že mají oni v systému?
Za některé firmy ani nechtěli vidět kopie, paní měla částky zkontrolované podle podání na portál (1 zam-nec).
PS: tohle taky nevyhazuju :-)
Totiž to, co pošlete elektronicky, na OSSZ nevidí "na první pohled". E-podání se zapisuje k zaměstnancům až je čas, protože to nespěchá, už je to na ČSSZ. Papírové se zapisují k zaměstnancům okamžitě nebo co nejdřív. Proto papírové podání v podkladech ke kontrole vidí a elektronické "nevidí", musí si je napřed najít v aplikaci a dozapisovat.
A jste šikovné, že staré kopie LDP neskartujete.
Kladu si hypotetickou otázku - přeložím papírový ELDP, OSSZ ho zkontroluje, zapíše do protokolu o kontrole.
Pak se někdo vzbudí a zjistí, že na nemá pojištěné doby... A bude chtít opět vyplnit to samé....
Je tohle v praxi možné? Nějaká obrana proti opakovanému vypisování a překládání téhož?
Já jsem svou povinnost splnila, mám to zdokumentováno. OSSZ ať si udělá pořádek...???
přesně tak, odneseme to my:)) já už jsem taky zjistila z předchozího zaměstnání - rok 92, že nemám evidenčák na OSSZ, tak jsem volala mzdovce, protože ji znám.. a ta mi:)) řekla, co zmatkuješ? ještě do důchodu nejdeš, ne?:))) tak jsem se trochu divila...:)) taky přístup
Udělá pořádek - najde odevzdané někde. Už se stalo, že odevzdané byly, ale OSSZ "dobře založila". (měli jsme potvrzené převzetí, ale bylo nám k ničemu). Pak jednu dobu nepotvrzovali přijetí ELDP.
Odevzdávám na portál, tam se to snad ztratit nemůže :-)
Moje zkušenosti jsou spíš s nenalezenými starými, ještě těmi růžovými na více let.
Odnese to buď zam-nec, když neudám znovu nebo já nebo mzdovka, co bude po mě pracovat.
Jde mi spíš o to, že když já něco "pokazím", tak už letí pokuta. Když úřady (obecně) něco nezvládnout, tak je ticho po pěšině.
ale jděte, pracují na úřadech ? konečně možná pracují ...víte, já když něco nestíhám, jsem v práci třeba do večera, oni mají padla a basta. A v pátek ? Ve 13 hod už mi řeknou, že už mají zavřeno.Já mám 4 týdny dovolené, kolik mají oni ? myslíte, že pauzu na oběd mají 30 minut ? a když jdou na kontrolu ? nedávno mě kontrolorka zkontrolovala za půl hoďky a další 2 strávila na terásce cukrárny s kamarádkou ...
a soudy ? když jsem chodila jako přísedící k soudu, soudkyně stanovila pauzu na oběd 2 hodiny, tose pak člověk nediví, že nestíhají. Zvlášť když si pak zvou i lidi, které nepotřebují, to se pak jednání protahují...
Jó ale jinak je dobré být s těmi všemi úřady zadobře, snažit se jim vyhovět a občas udělat i něco navíc...
jo, jsem asi moc sociální.... já vím... za minulý měsíc jsem měla 56 hodin přesčasů... roční závěrka u akciovky.. s podíly v mateřských společnostech.. tento měsíc mám jen 18.. a cítím se provinile, že chodím zavčas z práce .....
:))))
já si vždycky myslím, že všichni makají jak mají.....
Bohužel, může se to stát, i když nevím, jak je to možné. A OSSZ si nový ELDP nemůže vyrobit sama, neb nemá podklady (vym.základ) a potřebuje podpis a razítko zam-tele. Obvykle ELDP napíšeme sami, jenom požádáme z-tele o VZ a o podpis - pokud je jasné, že byl odevzdán a "ztratil se".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2012 8:30
Dobrý den,
jak dlouho mám archivovat podespané stejnopisy (kopie) ELDP našich zaměstnanců? Příp. dle jakého zákona a §??
Moc děkuji.
Dominika