Záloha a konečná fak.-taky mne to zajím
>Zdravím,
>
>mám dotaz ohledně vystavení faktury v EUR se zúčtování
>daň.dokl. k přijaté platbě, také v EUR, ale jiný kurz
>a následné účtování.
>Myslím, že faktura by měla být vystavena dle
>aktuálního kurzu, kde bude zobrazen základ daně a daň v CZK,
>poté by mělo být vidět, že odečítáme zálohu v kurzu
>přijatí platby, kde bude možné také zobrazit rozhození na
>základ daně a daň.
>
>Účtování pak bude 311 MD celková částka v EUR s
>aktuálním kurzem, 311 D celková výše zálohové platby s
>kurzem dne úhrady a poté na 6** D (celkový základ daně),
>343 D (celková daň) aktuálním kurzem a odečteční zálohy
>324 a 343 dle kurzu úhrady a kurzový rozdíl na 311.
>
>Jiná firma mi tvrdí, že celá faktura bude vystavená s
>aktuálním kurzem i s odečtením zálohy, takže základ
>daně a daň v rekapitulaci bude jen rozdíl v aktuálním
>kurzu.
>
>Účtování pak mají 311 MD celkovou částku v aktuálním
>kurzu na 311 D celková výše zálohové platby s aktuálním
>kurzem, 324 D základ daně s kurzem úhrady a 343 s
>aktuálním kurzem. A ostatní aktuálním kurzem.
>
>Myslím, že když zúčtovávám zálohu, tak musí být kurzem
>přijaté platby 324 i 343, a ne jedno tak a druhé
>tak.....
>
>Víte někdo, zda toto zákon o DPH nebo o účetnictví
>nějak řeší, děkuji za radu.
>
>
>Veronika
To by mě taky zajímalo, jsem zvědavá na názory. Hlavně v souvislosti s rozhodnutím NSS na nereallizované KR (daňový a nedaňový náklad). Mám na mysli, když není zúčtována celá záloha a faktura není celá uhrazena k 31.12.2012. Protože je dost důležité, jestli zálohu na zúčtovací fakturře dáte kurzem faktury, nebo přijaté zálohy, protože pak je KR na 324, dle mého názoru, realizovaný, ale pokud by to bylo stejným kurzem, tak žádný KR nevzniká, ale zůstává na 311 (pokud není uhrazena) a stává se nerealizovaným KR. Prosím řekněte názory, protože se v tom strašně motám a daňové přiznání se blíží a čekám na stanovisto MF, jak se k tomuto nálezu postaví, tak potřebuji být připravená.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2012 15:39
Zdravím,
mám dotaz ohledně vystavení faktury v EUR se zúčtování daň.dokl. k přijaté platbě, také v EUR, ale jiný kurz a následné účtování.
Myslím, že faktura by měla být vystavena dle aktuálního kurzu, kde bude zobrazen základ daně a daň v CZK, poté by mělo být vidět, že odečítáme zálohu v kurzu přijatí platby, kde bude možné také zobrazit rozhození na základ daně a daň.
Účtování pak bude 311 MD celková částka v EUR s aktuálním kurzem, 311 D celková výše zálohové platby s kurzem dne úhrady a poté na 6** D (celkový základ daně), 343 D (celková daň) aktuálním kurzem a odečteční zálohy 324 a 343 dle kurzu úhrady a kurzový rozdíl na 311.
Jiná firma mi tvrdí, že celá faktura bude vystavená s aktuálním kurzem i s odečtením zálohy, takže základ daně a daň v rekapitulaci bude jen rozdíl v aktuálním kurzu.
Účtování pak mají 311 MD celkovou částku v aktuálním kurzu na 311 D celková výše zálohové platby s aktuálním kurzem, 324 D základ daně s kurzem úhrady a 343 s aktuálním kurzem. A ostatní aktuálním kurzem.
Myslím, že když zúčtovávám zálohu, tak musí být kurzem přijaté platby 324 i 343, a ne jedno tak a druhé tak.....
Víte někdo, zda toto zákon o DPH nebo o účetnictví nějak řeší, děkuji za radu.
Veronika