Neuhrazené závazky

• (neregistrovaný)

1. 6. 2012 12:55

V roce 2011 jsem dodaňovala neuhrazené závazky splatné v roce 2008. Potřebovala bych tyto faktury dostat z likvidace, mohla bych je uhradit přes interní doklad a zaúčtovat 321000/321200 (analytika pro neuhrazené závazky 36 měs). Tím mi nebudou vystupovat jako neuhrazené, ale v rozvaze je povedu na účtu 321200, který vstupuje i do řádku 23 v rozvaze. Mohu to takto provést? Poradí někdo jiný způsob? Ty to faktury došlé nebudou již nikdy uhrazeny, to je jisté.Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 6. 2012 13:48

jina (neregistrovaný)

Re: Neuhrazené závazky
      Váš postup lze.
      Já bych však závazky úplně "odepsala" a nadále vedla jen v podrozvaze. 321/648

K "odpisu" závazků bylo plno výkladů, že nelze, pak zas lze.
      "Zdůvodnění závěrů NÚR
      10. Vykazování promlčeného závazku, u něhož není předpoklad jeho plnění, nadále
      v cizích pasivech účetní jednotky způsobuje určité zkreslení účetního obrazu a
      bezdůvodně zhoršuje ukazatele finanční analýzy. Proto by měl být takový závazek
      z cizích pasiv vyřazen a dále sledován v knize podrozvahových účtů – touto operací
      není závazek vyřazen z účetnictví, neboť kniha podrozvahových účtů je podle zákona
      o účetnictví jednou z účetních knih."
      "I-19 Zúčtování závazků vzniklých z rozdělení vlastního kapitálu

• 1. 6. 2012 18:52

d.w. (neregistrovaný)

Re: Neuhrazené závazky
      Děkuji moc za odpověď. Jen prosím jak to zaúčtuji podrozvahově? Nemám zatím žádnou zkušenost s podrozvahou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).