Zjednodušený daňový doklad v DE

• (neregistrovaný)

15. 10. 2012 14:06

prosím zkušenější o kontrolu mého účtování v peněžním deníku
    mám např. 10 ks dokladů od nákupu PHM v jednom měsíci, tyto doklady sečtu např. 12550,-(celková částka k platbě) a zaúčtuju je do PD ke dni např. 30.9.

máme program ÚČTO a pomohu si klávesou shift + F5 což je funkce pro zjednodušený daňový doklad a program mi částku rozhodí na základ 10457,91 a 2092,09 dph

1)chápu správně, že tento postup mohu uplatnit u dokladů s max. cenou do 10 tis včetně dph?

2)v případě, že budu mít doklady přesahující částku 10 tis tak si sečtu základy z dokladů i dph samostatně?

nebo jak evideujete pokladní doklady stejného druhu vy?

moc děkuji za rady a komentáře

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 10. 2012 17:51

123a (neregistrovaný)

Re: Zjednodušený daňový doklad v DE
      doklady od PHM uplatňuji 1 x za měsíc a to tak, že účtenky za měsíc očísluji a zapíši jednotlivě pod sebou na souhrný doklad, kde rozepíši z jednotlivých účtenek- den , ZD, DPH a celkem a nakonci měsíce sečtu a zapíši do pokl.deníku, tak, jak mi součty vyšly na souhrném dokladu.123

• 15. 10. 2012 19:09

Alice B (neregistrovaný)

Děkuji za odpoěď, jestli jsem Vás pochopila, tak vlastně z každé účtenky za PHM sečtete základ i dph a to uvedete do deníku?
      neděláte tedy, že máte např. celkem útratu za měsíc 13 tis x 0,1667?

• 15. 10. 2012 18:33

Vladimír 2

To "sčítání" zkuste přes Dávkové pořízení - Souhrnné doklady
      a máte vystaráno = jeden doklad s xpoložkami včetně DPH a názvu.

• 15. 10. 2012 19:40

Alice B (neregistrovaný)

Pane Vladimíre, děkuji za radu a Váš čas, jsem v programu ÚČTO nováček, tak bych to potřebovala trošku zrekapitulovat

1)jestli jsem pořizování souhrnných dokladů pochopila správně, tak vlastně jedna položka bude jedna moje účtenka a základ i daň budu opisovat z každého dokladu, tyto částky se mi sečtou a pak přenesu do PD, je to tak?
      nebo
      2)když si sečtu všechny hodnoty účtenek a vynásobím 0,1667( za předpokladu, že to budou hodnoty do 10 tis) v ÚČTU použiji shift + F5,bude to také dobře, že ano?

3)doklady nad 10 tis, pokud jich bude více, pořídím přes souhrnný doklad a pokud by byl v daném měsíci jen jeden, pořizuji doklad přímo do PD a základ i daň opisuji z dokladu

• 15. 10. 2012 19:52

Vladimír 2

1. Ano, nebudete ==základ i daň budu opisovat ==
      ale přes F5 se samo vypočítá
      2, Nic nesčítejte a nenásobte, opět se FŠE sčítá samo
      3. Doklady nad 10 t nejsou zjednodušenými doklady!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).