Re: jak argumentovat?
Co máte argumentovat??? A co argumentujete když jde zaměstnanec k lékaři? Je to ve stejném předpise.
NV č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci - příloha k nařízení
7. Úmrtí
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na
a) 2 dny při úmrtí manžela, druha nebo dítěte a na další den k účasti na pohřbu těchto osob,
b) 1 den k účasti na pohřbu rodiče a sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, jakož i manžela dítěte nebo manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob,
c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.
Ale já vím, že je to v zákoně mám to nastudované, tady jde spíš o rozbor toho, proč je to placeno... co s toho zaměstnavatel má, když to musí zaplatit...prostě typický pohled zaměstnavatele.... co je mi do toho...
>>>Dneska jsem se opět naštvala na šéfa... zaměstnanec
>>>donesl potvrzení, že se účastní pohřbu své babičku.
>>>Tento ten dostane zaplaceno jako pracovní volno s
>>>náhradou
>>>mzdy... šéf zuří nechápe, proč by měl zaplatit za
>>>nějakou účast na pohřbu co je mu do nějakého pohřbu,
>>>trvá
>>>na dovolenou... já ale mám v ruce potvrzení od
>>>pohř.služby a musím to respektovat...proč se tento
>>>den
>>>vůbec
>>>platí? Co mám argumentovat... šéfovi, dokonce
>>>prohlásil a´t mu to zaplatí stát!!!
>Ale já vím, že je to v zákoně mám to nastudované, tady
>jde spíš o rozbor toho, proč je to placeno... co s
>toho zaměstnavatel má, když to musí zaplatit...prostě
>typický pohled zaměstnavatele.... co je mi do toho...
nevím proč jste se vy naštvala na šéfa a proč vy mu musíte argumentovat. je to v zákoně, tak ať se ptá zákonodárců, proč to má platit on. Prostě to tak je a vy jako mzdovka s tím nic neuděláte. Nesmíte si všechno tak brát, i když mám podobné šéfy, ale ukážu jim zákon a mám klid. Víc s tím neudělám, ani kdyby se na hlavu postavili.
No na druhé straně ani se jeho naštvání nedivím. Představte si sebe na jeho místě - opravdu PROČ má zaměstnavatel a nikoliv stát,platit zaměstnanci za dobu, kdy nepracuje ? To je hnedle lékař, nějaká překážka - doprovod dítěte, rodiče, nemoc atd. nejlepší je náhrada mzdy za dovolenou např. u maminek, které se třeba 6 let neukáží v práci, ale klidně jim za tu dobu vznikne nárok i na 10 týdnů dovolené, kterou zaměstnavatel taky platí. Takže jasně, zaměstnavatel musí respektovat nařízení vlády, ale podle mne se rozčiluje oprávněně, nikoliv z důvodu nenažranosti.
Nic, já osobně řeknu šéfovi, že v podstatě s ním souhlasím, ale chce-li se navíc vyhnout pokutě od ispektorátu práce, nezbyde mu, než uvedené nařízení vlády respektovat. On se uklidní a zaměstnanec to má zaplacené a já klid. Jo, člověk aby v práci byl hlavně diplomat, i když za to není placen. S nadřízenými se nemá cenu hádat, ale upozornit spíše na hrozící ještě větší průšvih a pak mu zaplacení jednoho dne připadá jako celkem neškodná věc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 10. 2012 17:21
Dneska jsem se opět naštvala na šéfa... zaměstnanec donesl potvrzení, že se účastní pohřbu své babičku. Tento ten dostane zaplaceno jako pracovní volno s náhradou mzdy... šéf zuří nechápe, proč by měl zaplatit za nějakou účast na pohřbu co je mu do nějakého pohřbu, trvá na dovolenou... já ale mám v ruce potvrzení od pohř.služby a musím to respektovat...proč se tento den vůbec platí? Co mám argumentovat... šéfovi, dokonce prohlásil a´t mu to zaplatí stát!!!