Re: zapomenutá sleva na poplatníka
Takže by to šlo až v ročním zúčtování???V jeho případě v přiznání k dani z příjmu FO?
Proč pak by měl zaměstnanec čekat na své peníze kvůli chybě účetní do příštího roku?
§ 38i ZDP
Odpovědnost plátců daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků
(1) Poplatníkovi, kterému byla sražena daň vyšší, než je stanoveno, vrátí plátce daně přeplatek, pokud neuplynuly tři roky od konce zdaňovacího období, v němž přeplatek vznikl. Pokud plátce daně srazil poplatníkovi zálohy v běžném zdaňovacím období vyšší, než měl, vrátí poplatníkovi vzniklý přeplatek na zálohách v následujícím měsíci, nejpozději do 15. února následujícího roku.
ale také tam není uvedeno, zda zaměstnanec souhlasí nebo ne. Já bych vysvětlila situaci zaměstnanci a záleželo by na něm, zda mi ušetří práci a slevu na dani uplatníme až v DP nebo zda trvá na tom, že peníze chce hned a v tom případě musím přepočítat. Když si toho z-nec až dosud nevšiml, možná mu bude stačit až v DP.
Na FÚ byste teď nepsala nic, až ve vyúčtování daně by se všechno zobrazilo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 10. 2012 9:31
Dobrý den, začínám se mzdama a stalo se mi že mi program na mzdy nepřenest z minulého roku slevu na poplatníka u jednoho ze zaměstnanců a zjistila jsem to až teď. Podle mě by mohlo stačit uplatnit slevu v ročním zúčtování nebo v jeho případě, když mu budu sestavovat daňové přiznání (má ještě jiný příjem). Od října už slevu uplatním. Může to takto být? Děkuji!!!