Práce při rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

31. 10. 2012 10:56

Dobry den,
    Jsem na rodičovské dovolené (RD), končí mi v září 2012. Teď mám možnost přivydělávat si u jiného zaměstnavatele v rozsahu cca 20 hod/týden. Jak je to s vyplácením sociálních dávek je mi jasné, potřebuji ale poradit s typem smlouvy u nového zaměstnavatele.
    Mohu uzavřít pracovní smlouvu na poloviční úvazek? Nebo si při pobírání rodičovského příspěvku mohu vydělávat pouze na Dohodu (oPP, oPČ)? Pokud bych uzavírala pracovní smlouvu s novým zaměstnavatelem, je nutné ukončit současnou pracovní smlouvu? Jak je to s odvody sociálního a zdravotního pojištění?
    Předem děkuji za rady, velmi by mi pomohli i odkazy na konkrétní zákony a paragrafy.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 10. 2012 11:05

RenataH (neregistrovaný)

Re: Práce při rodičovské dovolené
      Jestli vám RD končí v září 2012, tak už skončila.
      Takže jak to vlastně je ?

• 31. 10. 2012 11:44

xyz849 (neregistrovaný)

Myslím, že nic nebrání tomu, abyste uzavřela pracovní smlouvu u nového zatele (jen pokud budete vykonávat stejný druh práce jako u prvního, musíte mít souhlas prvního zatele), u prvního zaměstnavatele budete čerpat rodičovskou dovolenou a u druhého si budete přivydělávat na pol. úvazek. Soc a zdravotní se platí z výše hrubé mzdy u druhého zatele klasicky. Jen tam nebude povinnost dodržet min. vyměřovací základ pro placení ZP, protože pokud berete rodičovský příspěvek, jste pojištěna státem.

• 31. 10. 2012 11:48

RenataH (neregistrovaný)

V průběhu rodičovské dovolené (i pobírání RP) si můžete vydělat, kolik chcete, není omezeno příjmem. Také můžete u nového zaměstnavatele uzavřít klidně jakýkoliv prac.právní vztah, pro odvody vždy platí to, co pro kohokoliv jného. Při DPP do 10 tis/měs (max 300 hod ročně) bez SP a ZP, při HPP platíte SP i ZP (pokud od ZP doložíte, že je za vás plátcem poj.stát) ze skutečného výdělku, při DPČ záleží na tom, zda bude zaměstnání malého rozsahu nebo ne.
      Současnou prac.smlouvu ukončovat nemusíte.
      Já bych radila uzavřít nejdříve DPP (letos se do 300 hod vejdete) a příští rok, až vyčerpáte 300 hod přejít na DPČ nebo HPP.

• 5. 11. 2012 16:07

Lucka S. (neregistrovaný)

Moc dekuji za vsechny reakce

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).