Děkuji
>>Přečetla jsem §6, ale nenašla jsem, zda je daňově
>>účinný příspěk, zaměstnavatele, který přispívá na ŽP
>>dlouhodobě nemocnému zaměstnanci (pracovní úraz od
>>5/2012 a
>>zřejmě bude trvat i do r. 2013). A jak je to u
>>dotyčného zaměstnance, je tento příjem osvobozený?
>>Vím, že
>>dříve to bylo omezeno. Díky
>
>Aby zaměstnanec nemusel nic přidaňovat a odvádět
>pojištění, můžete mu přispět až 24000 Kč bez ohledu, jestli
>má výdělek či ne.
Re: Příspěvek zaměstnavatele na ŽP
Nerozumím tomu - co znamená nemusekl nic přidaňovat?
Pokud to zaměstnavatel posílal rovnou na penzijní fond, nebo životní pojišťovnu a jinak to odpovídalo všem podmínkám, pak to mělo být do 24 000,- osvobozeno od daně z příjmů a SP a ZP......žádejte opravu u zaměstnavatele...Vždyť i jeho to vyšlo dráž, když z toho musel zaplatit SP a ZP
Ano - já jsem se ptala na danění. Jestliže mi částka od zaměstnavatele není zdaněna ve chvíli, když mi ji posílá, ale stejně je mi zdaněna ve chvíli, kdy si ji vybírám, tak se podle mně o žádné osvobození od daně nejedná, protože ze mne stát tu daň stejně vyždíme.
To, že stát daň vyždíme je pravda. Ale Lidmila se ptala na něco jiného. Ona se ptala na to, jestli je možné zasílat příspěvek zaměstnanci, který je nemocný a nemá žádný výdělek. Dříve totiž platilo, že mohl dostat příspěvek ve výši 3% z hrubé mzdy, teď už to neplatí. A já jsem svojí odpovědí měla na mysli to, že kdyby zaměstnavatel přispěl např. 25000 místo 24000 ročně, tak těch 1000 Kč se chová jako by zaměstnanec dostal odměnu, tzn. že by se při výpočtu mzdy za ten konkrétní měsíc o to navýšil základ pro odvod zdravotního a sociálního pojištění a základ pro daň by se navýšil o 1340 Kč. Tomu se říká přidanění a proto jsem o tomto psala Lidmile.
Vy máte na mysli zdanění výběru, ale na to se Lidmila neptala.
Zaměstnavatel pochopitelně nic neplatil. Ani SP, ani ZP, daň se ve chvíli, kdy to zaměstnavatel posílá taky neplatila. Ta se platí až ve chvíli, kdy si zaměstnanec ty peníze z toho připojištšní vybírá. Takže řeč o tom, že se to "nepřidaňuje" není pravdivá, protože je to zdaněno ve chvíli výběru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 10. 2012 13:02
Přečetla jsem §6, ale nenašla jsem, zda je daňově účinný příspěk, zaměstnavatele, který přispívá na ŽP dlouhodobě nemocnému zaměstnanci (pracovní úraz od 5/2012 a zřejmě bude trvat i do r. 2013). A jak je to u dotyčného zaměstnance, je tento příjem osvobozený? Vím, že dříve to bylo omezeno. Díky