Re: účtování restaurace?
Možná se zeptám blbě, ale jídlo (co se kupuje do kuchyně) - účtujete jako nákup zboží nebo materiálu? a to stejné, když se to jídlo prodává? je to zboží, výrobek nebo služba? :)) a pivo a alkohol? děkuji moc!
Re: účtování restaurace?
V DE také sklad nevedu, co nakoupí v podstatě hned provaří a prodá, také pivo a limo. Vede si ale ve výčepu "zrcadlo", a na konci roku stav zásob skutečný pak odečtu vlastně z nákladů. Přesný stav zásob ve výčepu mám v "zrcadle" a v kuchyni v "bonovací knize". A pozor na obrat, jak už dříve uvedeno.kikadika
Re: účtování restaurace?
SOuhlasím - v kuchyni se vše hned spotřebuje. Tam sklad nevedu. Ale ve výčepu si podnikatel vede denní záznamy - a to mi dokládá jako inventuru na konci roku.
Nevím, co je zrcadlo, jen mě zarazilo, že si v DE odečítáte stav zásob na konci roku z nákladů??
Re: účtování restaurace?
musím také vést sklad? když si
>>>>>tam známá podniká víceméně sama?
>>>>V DE také sklad nevedu, co nakoupí v podstatě hned
>>>>provaří a prodá, také pivo a limo. Vede si ale ve
>>>>výčepu
>>>>"zrcadlo", a na konci roku stav zásob skutečný pak
>>>>odečtu vlastně z nákladů. Přesný stav zásob ve výčepu
>>>>mám
>>>>v "zrcadle" a v kuchyni v "bonovací knize". A pozor
>>>>na
>>>>obrat, jak už dříve uvedeno.kikadika
>>>
>>>SOuhlasím - v kuchyni se vše hned spotřebuje. Tam
>>>sklad nevedu. Ale ve výčepu si podnikatel vede denní
>>>záznamy - a to mi dokládá jako inventuru na konci
>>>roku.
>>>
>>>Nevím, co je zrcadlo, jen mě zarazilo, že si v DE
>>>odečítáte stav zásob na konci roku z nákladů??
>>Asi měla na mysli uvedení stavu zásob do tabulky v
>>daňovém přiznání ne? Odečet se provádí pouze v
>>účetnictví, si teda myslím.Pěkný víkend
>
>Snad ano. Odečet stavu zásob z nákladů se provádí
>pouze v účetnictví.
No jasně, špatně jsem se vyjádřila.Stav píšu do přiznání, to je blbost v DE něco odečítat, co je zaplaceno, je zaplaceno.
Zrcadlo je vlastně denní záznam: stav, nákup, prodej, stav večer, příp. při předání další službě.kikadika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 11. 2012 15:17
Dobrý den,
prosím o radu. Známá si otevřela hospodu (bude i vařit jídlo), není plátce DPH a chce vést účto? Co bude pro ni nejlepší? DE nebo podvojko? a potom prosím na co si mám dát pozor při účtování, nikdy jsem restauraci neúčtovala, tak je to pro mě trochu španělská vesnice! :(