Opravdu nikdo neví?
>Dobrý den,
>prosím o pomoc. OSVČ plátce DPH, by chtěl vyřadit již
>odepsané auto z majetku (do soukromého používání) a
>používat ho hlavně k soukromým účelům, ale bude ho i
>nadále občas používat k ekonomické činnosti. Takže bude
>platit silniční daň.
>Můj dotaz zní, vyřadí normálně auto, a nic nebude dále
>vyrovnávat? Hlavně se mi jedná o DPH.
>Pokud by vyřadil auto a nepoužíval by ho již k
>eknomické činnosti, tak by musel vyrovnat DPH z ceny obvyklé.
>To chápu.
>Je to tak? A nemusí vést žádnou knihu jízd, a s autem
>může jezdit kdo chce? Děkuji za odpověď.
Re: Opravdu nikdo neví?
Pokud myslíte toto, to jsem četla, ale není tam odpověď na mou otázku.
https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1600903
Pokud vozidlo vyřadí z OM dle ZDP i z OM dle ZDPH, nebude uplatňovat žádné výdaje ani žádné odpočty DPH, tak ho může v budoucnu využívat jak bude chtít. Klidně i jezdit zdarma pro své klienty. A bude platit, jak jste psala, silniční daň.
Měl by mít vozidlo v TP napsané na fyzickou osobu, ne na IČ.
Mě totiž zmátlo toto:
V okamžiku trvalého vyřazení z obchodního majetku výhradně do soukromého použití dochází k fiktivnímu dodání zboží dle § 13 odst. 4 písm. a) ZDPH. Plátce daně má povinnost odvést DPH z ceny obvyklé.
Pokud ale bude plátce auto (byť jen částečně) nadále využívat k ekonomické činnosti (podnikání nebo pronájmu), byť bylo vyřazeno z obchodního majetku pro účely daně z příjmů, nedošlo z pohledu DPH k vyřazení z obchodního majetku. Přičemž není podstatné, jestli je o majetku účtováno a jsou na něj uplatňovány náklady, ale podstatné je, zda skutečně je nebo není využíván k ekonomické činnosti.
Mě mate právě toto:
Pokud ale bude plátce auto (byť jen částečně) nadále využívat k ekonomické činnosti (podnikání nebo pronájmu), byť bylo vyřazeno z obchodního majetku pro účely daně z příjmů, nedošlo z pohledu DPH k vyřazení z obchodního majetku. Přičemž není podstatné, jestli je o majetku účtováno a jsou na něj uplatňovány náklady, ale podstatné je, zda skutečně je nebo není využíván k ekonomické činnosti.
Jak si to mám vysvětlit?
Takhle jsem to nemyslela. Mě to mate z pohledu zákona o DPH. Jak se s tím vypořádat.
Zkusím vysvětlit. Např. paušální výdaje na dopravu dle ZDP. Lze je uplatnit v případě, že bude vozidlo využito v příslušném období k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů. Všude se píše, ze při uplatnění těchto výdajů nemusí poplatník vést knihu jízd. Ale jak má tedy prokázat bez knihy jízd (či podobné evidence), že použil vozidlo k k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů?
A s tím DPH je to podobné. Jak má plátce DPH bez knihy jízd (či podobné evidence) prokázat, že bylo vozidlo určeno k uskutečňování ekonomických činností?
No, to je právě to, čemu já nerozumím. Proto jsem chtěla nějakou pomoc a radu. Takže chápu dobře, že když vyřadí auto z majetku do soukromého užívání, a i když ho bude nadále používat i k ekonomické činnosti, platit silniční daň, tak při vyřazení musí vyrovnat DPH z ceny obvyklé? Tak pak nerozumím tomu odstavci, který jsem kopírovala v minulém odkazu. Tam se píše, že nemusí vypořádat DPH. Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 1. 2019 12:44
Dobrý den,
prosím o pomoc. OSVČ plátce DPH, by chtěl vyřadit již odepsané auto z majetku (do soukromého používání) a používat ho hlavně k soukromým účelům, ale bude ho i nadále občas používat k ekonomické činnosti. Takže bude platit silniční daň.
Můj dotaz zní, vyřadí normálně auto, a nic nebude dále vyrovnávat? Hlavně se mi jedná o DPH.
Pokud by vyřadil auto a nepoužíval by ho již k eknomické činnosti, tak by musel vyrovnat DPH z ceny obvyklé. To chápu.
Je to tak? A nemusí vést žádnou knihu jízd, a s autem může jezdit kdo chce? Děkuji za odpověď.