Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 11. 2012 21:24
Dobrý večer,
rád bych vás požádal o pár počátečních rad jak se zorientovat a počínat si při zakládání malé firmičky, orientující se převážně v umělecké činnosti - tvorba písem, logotypů, webdesignu atp.
Co jsem zatím pochopil, pro malý projekt bez stálé pracovní doby ve 2-4 společnících, kde každý bude spravovat nějaké odvětví by byla v.o.s.
Má vize společnosti je v tomto stádiu skupina známých, kteří chtějí společně pracovat na tvorbě grafiky, nenáročná, s malým obratem - jedná se o studentský přivýdělek ( avšak ne všichni jsme studenti ) a finanční by mohlo být variabilní nebo dohodou.
Firma jako taková by měla mít minimální výdaje - ohodnocení za práci, pronájem malé kanceláře. Vše se bude odehrávat v jen v řádech tisícu, tj. několik pohledávek za měsíc.
Rád bych se proto zeptal, do jaké míry je toto zorganizovatelné a za jakých podmínek či úprav a jak přesně funguje prodej výtvorů. Jak se tyto věci daní a jak? Četl jsem si nějaké články, ale zatím jsem se moc nezorientoval, nikde moc neřeší tenhle typ subjektu...
Děkuji za každou radu!
S pozdravem,
Radovan