Re: Krácení nároku na odp, prosím Vladim
Vstupy si musíte rozdělit na 3 části :
1- 100% se vážou k osvobozenému plnění , není nárok na odpočet (§75)
2- částečně se vážou k osvobozenému a částečně ke zdaňovanému plnění , počítám koeficient dle §76 a tímto krátím tato plnění nebo také ta, kde nemohu určit k jaké činnosti se vztahují
3- 100 % se vážou ke zdaňovanému plnění, mám plný nárok na odpočet
takže si myslím, že odpověď 2 je správně
Takže jestli jsem to správně pochopil, tak musím pomocí vypočteného koeficientu krátit např. i výdaje na nákup zboží do shopu, dopravu tohoto zboží, nájem skladu atd. i když tyto položky nemají nic společného s nákupem a prodejem toho zlata?
Děkuji.
Rozhodně bych nekrátila nákup zboží, které prodáváte s DPH na výstupu a náklady související pouze s nákupem a prodejem zboží. Koeficientem se krátí ty položky, u kterých nemůžete doložit, že se týkají pouze plnění podléhajícímu DPH na výstupu (ve Vašem případě to je zboží v e-shopu). Bývají to především režijní náklady - telefony, kancelářské potřeby, náklady na provoz sídla firmy (ale už ne skladu, zlato jste v něm asi neuskladňoval). Také provoz webových stránek e-shopu se asi týká jen jeho provozu a ne investičního zlata. Hlavně všechno v dokladech přesně specifikovat, nám např. FÚ přeřadil do koeficientu stavební opravy v areálu, protože z faktury nebylo zřejmé, že se týkají konkrétní části budovy (skladu).
Bezva, děkuji za odpověď. Ve skladu samozřejmě zlato není ;-) To je v safeboxu. Tam také předpokládám, že když safebox používám jen na to zlato, tak tam je nárok na odpočet dph nulový...
Každopádně, příští rok budu precizně rozdělovat náklady na plný a krácený nárok. Letos to dělat zpětně by byla docela pakárna, takže udělám osvobozené plnění jen tak, aby mi koeficient nespadl pod 95%...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 11. 2012 13:02
Dobrý den,
již jsem na toto téma jednou psal a dobral jsem se k části výsledku. Jedná se o následující - mám e-shop, obchoduji s vojenským zbožím. Před 2 roky jsem výjimečně nakoupil investiční zlato na sklad (osvobozeno od DPH). Nyní ho chci prodat. Dobral jsem se ke správnému řešení, že prodej bude osvobzen od DPH dle §92 odst. 3 bez nároku na odpočet a bude patřit na ř. 50 přiznání k DPH. Nyní mám ale následující problém:
1) názor daňového poradce a mého správce daně na FÚ v Pardubicích: vzhledem k tomu, že se jedná o stejnou činnost jako ta hlavní (tedy nákup a prodej), tak musím krátit daň na vstupu ze všech přijatých plnění, které souvisejí s touto činností.
2) názor paní z kontrolního oddělení FÚ: Prodejem inv. zlata nevznikne krácení DPH na vstupu u nákladů souvisejících s běžným prodejem. Krátil bych pouze plnění, která přímo souvisí s nákupem investičního zlata.
A teď mám problém, komu mám věřit. A to hlavně z důvodu, že obě protichůdná stanoviska jsem dostal na FÚ. Poradí prosím někdo?