Příspěvek na obědy a DPH

• (neregistrovaný)

30. 11. 2012 10:26

Dobrý den,
    měla bych dotaz na zaúčtování DPH při příspěvku na obědy zaměstnancům. Domnívala jsem se, že budu požadovat po zaměstnancích pouze úhradu z ceny bez DPH.
    Konkrétně jsme plátci DPH, firma, která nám obědy dodává také(dovoz do vlastních nádob).
    Příspěvek zaměstnavatele je 50% z ceny oběda bez DPH.
    Konkrétně 57,- vč. DPH, 527 25,- Kč, 331 25,- Kč
    faktura za stravování: 527,335,343/321
    Prošla jsem diskuze, znám případy, kde účtují takto, ještě jsem o příspěvku neúčtovala.
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2012 10:29

v.e.n.d.y.

Re: Příspěvek na obědy a DPH
      Z částek, které si platí zaměstnanci, buď nemáte nárok na odpočet DPH, nebo musíte připočítat DPH zaměstnancům a odvést ho. Zaměstnanci mají svou část stravování včetně DPH.

• 30. 11. 2012 11:17

Aneri (neregistrovaný)

Co znamená prosím nemá nárok na odpočet DPH? Domnívala jsem se, že pokud si strávníci jídlo odnesou, neznamená to pro mě žádnou službu. Takže pokud to chápu dobře. DPH na vstupu bude DPH z fakturovaných obědů celkem, DPH na výstupu z částky hrazené zaměstnancem. Rozdíl je tedy DPH z příspěvku zaměstnanatele. Tím že oběd poskytuji, uskutečňuji službu?
      Omlouvám se za možná nepodstatné dotazy a děkuji za znalosti zkušenějších.

• 30. 11. 2012 11:59

v.e.n.d.y.

Neuskutečňujete službu, ale část nákladů na obědy (tu, co platí zaměstnanci), nepoužijete pro svou ekonomickou činnost a nemáte nárok na odpočet. Pokud si ho uplatníte, musíte ho zase odvést.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).