Re: Výpověď zaměstnavatelem spěchá prosí
Na žádnou dohodu nemusíte přistupovat, tak že žádnou dohodu nepodepisujte. Jestli vám chce dát zaměstnavatel výpověď, tomu nezabráníte, ale musí být ze zákonných důvodů, s dvouměsíční výpovědní dobodu a s nárokem na odstupné.
Dohoda by byla také možná, ale v dohodě by měl být uveden důvod skončení prac. poměru, aby byl nárok na odstupné také. U skončení dohodou ale budete mít krácenou podporu v nezaměstnanosti.
>>Dobrý den, zaměstnavatel mi chce dát výpověď
>>dohodou..
>>Moc prosím na co si dát pozor a na co mám nárok???
>>Tvrdí mi, že je to z organizačních důvodů.. Já odejít
>>nechci.. Můžete mi někdo prosím poradit na co
>>přistoupit
>>a na co mám nárok?? Musí být přece nějaké odstupné a
>>výpovědní doba??? A když mu podepíšu dohodu, jak s
>>úřadem práce...???
>>Děkuji mockrát za pomoc, jsem jen skladník a tomuto
>>nerozumím a když už budu bez práce, tak ať mě
>>"neošidí"
>>:-((
>>Děkuji
prostě a jednoduše mu řekněte:když mne nechcete dále zaměstnávat, tak se rozhodněte, jak umíte. Žádnou dohodu nepodepisujte, když se Vás chce zbavit, tak ať dá výpověď, a budete mít, jak je již níže psáno 2 měs. ještě práci a pak odstupné.
>
>Na žádnou dohodu nemusíte přistupovat, tak že žádnou
>dohodu nepodepisujte. Jestli vám chce dát zaměstnavatel
>výpověď, tomu nezabráníte, ale musí být ze zákonných
>důvodů, s dvouměsíční výpovědní dobodu a s nárokem na
>odstupné.
>Dohoda by byla také možná, ale v dohodě by měl být
>uveden důvod skončení prac. poměru, aby byl nárok na
>odstupné také. U skončení dohodou ale budete mít krácenou
>podporu v nezaměstnanosti.
Děkuji moc, vím, že tomu nezabráním, ale nechci si připadat jak hlupák.. Podepsat dohodu, jak mě nutí a pak se na pracáku divit..
Takže je 2 měsíční výp.doba...A je možnost i dohodou - už mě nechce pustit do skladu a ani na inventuru při mém odchodu :-( - ale v té dohodě musí být uvedeno z organizačních důvodů ze strany zaměstnavatele? chápu to dobře?? A odstupné je jaké - je to nějak dané??? Ještě jednou díky
>
>Děkuji moc, vím, že tomu nezabráním, ale nechci si
>připadat jak hlupák.. Podepsat dohodu, jak mě nutí a pak
>se na pracáku divit..
>Takže je 2 měsíční výp.doba.
ANO
..A je možnost i dohodou -
JE, ale pro vás nehýhodná
>už mě nechce pustit do skladu a ani na inventuru při
>mém odchodu
proč, když máte odpovědnost, tak byste měl předávat svěřené hodnoty
:-( - ale v té dohodě musí být uvedeno z
>organizačních důvodů ze strany zaměstnavatele? chápu to
>dobře??
zam-tel musí, pokud na to zam-nec trvá, do dohody důvod uvést, je to pro vaši vyššíprávní jistotu, že tam bude uveden důvod, zakládající nárok na odstupné
A odstupné je jaké - je to nějak dané???
řeší § 67 ZP- dle délky trvání zaměstnání
Máte nárok na trojnásobek odstupného. Když Vám dá zaměstnavatel výpověď, musí Vám zajistit práci na dobu výpovědní doby, a pokud jí nemá, tak Vám musí dát náhradu mzdy ve výši 100%. Navíc máte nárok v době výpovědní doby na náhradu a volno na vyhledání nového zaměstnání, a ta činí 1 půlden v týdnu (vypsáno ze ZP). Pozor, některý zaměstnavatel po Vás může vyžadovat potvrzení o tom, že jste se skutečně byla někde zajímat o práci.
Pokud budete podepisovat dohodu, musí tam být uveden §52 odst a-c ZP, pak musíte dostat odstupné (to je podle délky zaměstnání, do 1 roku-1násobek, 1-2 rok dvojnásobek, nad 2 roky trojnásobek). Nepodepisujte dohodu, pokud tam bude §49. Pokud dostanete odstupné, podle jeho násobku nedostanete od ÚP podporu v nezaměstnanosti, tj. dvojnásobek - 2 měsíce nedostanete podporu, ale na ÚP se musíte přihlásit, jinak byste si musela platit zdravotní pojištění sama. Ale pokud podepíšete dohodu na základě §49 ZP, nemáte nárok na odstupné a navíc budete mít nižší podporu.
Děkuji...
Ve firmě jsem více jak 5 let - takže by to měl být trojnásobek..
Dohodu mu tedy v žádném případě nepodepíši, ať mi ji napíše dle zákoníku práce, jak mi radíte..
Největší strach mám z té inventury, když u ní nebudu..
Vlastně nyní čerpám na popud zaměstnavatele dovolenou, kterou vyčerpám pouze do 21.12.. Pak normálně nastoupím do práce a uvdiím.. Prostě "míček" je na jeho straně...
Velice vám děkuji za všechny rady :-)
mne nemusíte poučovat, blbosti plácá odpovídající výše, a navíc nárok na odstupné nevznikne tím, co se napíše do dohody, ale tím, co je skutečným důvodem ukončení PP.Uvedení důvodu do dohody je v zájmu zaměstnance ke zvýšení jeho právní jistoty, aby se nemusel v budoucnu domáhat výplaty odstupného a prokazovat důvod v příp. soudním sporu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 12. 2012 9:37
Dobrý den, zaměstnavatel mi chce dát výpověď dohodou.. Moc prosím na co si dát pozor a na co mám nárok??? Tvrdí mi, že je to z organizačních důvodů.. Já odejít nechci.. Můžete mi někdo prosím poradit na co přistoupit a na co mám nárok?? Musí být přece nějaké odstupné a výpovědní doba??? A když mu podepíšu dohodu, jak s úřadem práce...???
Děkuji mockrát za pomoc, jsem jen skladník a tomuto nerozumím a když už budu bez práce, tak ať mě "neošidí" :-((
Děkuji