Re: výše zálohy na vedlejší činnost OSVČ
>Dobrý den,
>prosím o radu, jsem OSVČ podnikající bez ŽL a
>vykonávám pouze vedlejší činnost. Můj předpokládaný příjem do
>konce roku 2012 bude činit 150 000 Kč, výdaje uplatním
>ve výši 40% paušálu ve výši 60 000,- Základ daně tedy
>bude 90 000,-
>
>prosím o kontrolu zda postupuji správně:
>zdravotní pojištění mi vychází tak že budu doplácet z
>90 000,- základu daně = 50% základu daně * 13,5% = 6
>075,-
ANO.
>sociální pojištění tam trochu váhám:
>budu vycházet z minimálního vyměřovacího základu tj 30
>168 pro rok 2012 a doplácet budu tedy 30 168 * 0,292 =
>8 810,-
>nebo ze základu daně 45000 * 0,292 = 13 140?
>prosím co je dobře?
Dobře je ta horší varianta, budete doplácet 13.140,- Kč.
>výše zálohy mi vychází u sociálního 1 095,-
ANO. Předpokládám, že jste vykonával samostatnou výdělečnou činnost po celý rok 2012.
a na
>zdravotní mi nevzniká povinnost hradit zálohy?
>
Pokud jste souběžně se samostatnou výdělečnou činností zaměstnán, tak nemusíte platit zálohy na ZP. Pokud máte vedlejší činnost z jiného důvodu (student, poživatel důchodu ...), tak budete po podání přehledu platit zálohy 507,- Kč/měs.
>moc děkuji za Vaše rady
Znamenalo by to změnu ve výpočtu záloh. Daňového základu 90 tis. Kč jste dosáhl za 6 měsíců činnosti, záloha na SP by tedy činila 2.190,- Kč. Záleží na tom, kolik měsíců činnosti zapíšete do přehledu o příjmech a výdajích. Vykázala bych 12 měsíců, pochybuji, že by někdo kontrolovlal, jak často pískáte.
moc děkuji za Vaše rady. Takže počet měsíců tedy ovlivní pouze výši zálohy, nikoliv doplatky.
Mohu ještě dotaz k tomu sociálnímu pojištění, musím doplácet i přesto, že za mne už zaměstnavatel odvádí?
Ještě nechápu jak se dostanu k záloze na sociální 507 Kč/měsíčně?
Moc děkuji
Ano, počet měsíců podnikání ovlivní výši záloh v příštím roce. Pokud byste měl v roce 2013 nižší daňový základ, pak by počet měsíců podnikání ovlivnil i Vaši povinnou účast případně neúčast na důchodovém pojištění OSVČ v roce 2013. Při daňovém základu max. 62.121,- Kč a při celoročním podnikání by Vám nevznikla povinná účast na důch. poj., to znamená, že by se Vám vrátily zaplacené zálohy. Pokud byste uvedeného daňového základu dosáhl za méně než 12 měsíců činnosti, tak by Vám povinná účast na důchodovém pojištění vznikla.
Záloha 507,- Kč měsíčně patřila ke zdravotnímu pojištění. Zálohy se stanoví podle skutečnosti předcházejícího roku. Jestliže jste za 12 měsíců zaplatil pojistné 6.075,- Kč, tak to vychází na 506,25 Kč měsíčně, po zaokrouhlení na 507,- Kč měsíčně. Uvedl jste, že máte zaměstnavatele, takže nemusíte platit zálohy, stačí doplatit pojistné jednou za rok po podání přehledu o příjmech a výdajích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 12. 2012 16:54
Dobrý den,
prosím o radu, jsem OSVČ podnikající bez ŽL a vykonávám pouze vedlejší činnost. Můj předpokládaný příjem do konce roku 2012 bude činit 150 000 Kč, výdaje uplatním ve výši 40% paušálu ve výši 60 000,- Základ daně tedy bude 90 000,-
prosím o kontrolu zda postupuji správně:
zdravotní pojištění mi vychází tak že budu doplácet z 90 000,- základu daně = 50% základu daně * 13,5% = 6 075,-
sociální pojištění tam trochu váhám:
budu vycházet z minimálního vyměřovacího základu tj 30 168 pro rok 2012 a doplácet budu tedy 30 168 * 0,292 = 8 810,-
nebo ze základu daně 45000 * 0,292 = 13 140?
prosím co je dobře?
výše zálohy mi vychází u sociálního 1 095,- a na zdravotní mi nevzniká povinnost hradit zálohy?
moc děkuji za Vaše rady