Re: Nákup auta, po půl roce dar
vzhledem k tomu,že je to jen domácí úloha a výsledek se dozvíte na kurzu, tak jestliže si firma nárokova DPH, zařadila do užívání, pak při vyřazení musí ze zůstatkové ceny odsvést DPH a co se týče daru, tak to nevím, protože podmínka je minimální hodnota daru musí být 2tis a max 5% ze základu
Re: Nákup auta, po půl roce dar
Pěkně zapeklitý příklad, napište sem potom prosím správnou odpovědˇ.
Auto nebude v majetku (nesplňuje užívání 1 rok) §26/2 ZdP, vyhláška 500/2002 §9 písm. f.
Pro účely této smlouvy vidím auto jako materiál s nárokem na odpočet, bez nutnutnosti DPH vracet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 12. 2012 19:46
Dobrý den,
chodím na kurz účetnictví a nyní jsme dostali úkol, který zní:
V březnu 2012 firma A nakoupila automobil (osobní) značky Škoda ve výši 200 000,- Kč, který využila pro propagační účely - Firmě Škoda byla pak vyfakturována firmou A faktura za reklamní plnění dle smlouvy ve výši 600000,- Kč. Ve smlouvě bylo uvedeno, že vůz po uplynutí reklamní doby, tj. půl roku, bude dán do soutěže a předán za symbolickou 1 Kč výherci.
Firma A fakturu za automobil uhradila, a firma Škoda též uhradila fakturu za reklamní propagaci.
Otázka v testu je, zda má firma A nárok na odpočet DPH, když potom automobil daruje za symbolickou 1 Kč. A bude automobil zařazen do majetku?
Můžete mi někdo prosím poradit nebo odkázat na nějaký zákon. Já to marně všude hledám a už jsem do toho úplně zamotaná.
Děkuji moc.