Re: Pozdní proplacení ŘD
Taky se mi to jednou stalo....sedí i to období:-) Proplacenou dovolenou jsem proplatila v prosinci, doodvedla SP a ZP a odvedla celou srážku daně bez uplatněných slev. Měla jsem částku ale vyšší než 5000, tzn. že odvedená daň byla zálohová i bez podepsaného prohlášení. Potom dejte pozor, ať mu opravíte veškerá již vystavená potvrzení (potvrzení o zdanitelných příjmech a ELDP). Pokud by měl celkovou částku za dovolenou nižší než 5000, bez podepsaného prohlášení by se srazila srážková daň, kterou si v RZD uplatnit již nemůže. Teď si nejsem jistá, jestli podepsané prohlášení v 2012 s ukončením PP 30.11. můžeme brát jako podepsané v 12/2012 právě proto, abychom mu srazili v prosinci zálohovou daň. Každopádně neuplatňovat v prosinci žádné slevy. Už si je totiž může uplatňovat jinde.
Re: Pozdní proplacení ŘD
Jestli ta náhrada bude menší než 5000, bude mít srážkovou daň a tu si nikde nesrovná, takže o ty peníze přijde. Vaší vinou.
Jestli to bude víc než 5000, bude zálohová a ta se srovná. Pokud už někde pracuje, nebude moct mít RZD, ale bude si muset podat DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 1. 2013 10:06
Zaměstnanec ukončil prac.poměr k 30.11.2012, zjistila jsem, že jsem mu neproplatila 5 dnů dovolené. Dávám tedy těchto pět dní v prosinci, ale program mi tam načítá i daňové slevy za prosinec, což si myslím, že je špatně /již nemá podepsané prohlášení k dani/. Spočítala bych mu hrubou mzdu, tu zdanila. To, že bude v tomto případě vyšší daň, si zaměstnanec zohlední v ročním zúčtování daně. Nevím, zda je to takto správně.