Re: Novela DPH-evidence §100
v důvodové zprávě k tisku 733 (dnešní 502/2012 Sb.) se uvádí:
Věcná změna v § 100 nastane pouze v souvislosti s tím, že z důvodu efektivnosti a zrychlení
systému kontroly týkající se prověření oprávněnosti nároku na odpočet daně byla do zákona
doplněna povinnost plátce vést u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro
uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, údaj o daňovém identifikačním čísle osoby,
která uskutečňuje plnění s výjimkou plnění, u nichž byly vystaveny zjednodušené daňové
doklady. Vzhledem k této drobné věcné změně bude zvýšení administrativní zátěže pro
podnikatelské subjekty minimální, a to i vzhledem k tomu, že v převažující většině software
již s těmito daty (DIČ) v současné době běžně pracuje a dále je používá pro určené, zejména
účetní a daňové účely. Z toho důvodu negativní dopady na podnikatelskou sféru v této oblasti
budou zcela zanedbatelné.
Já jsem z toho vyvodila, že stačí, když máte v účetnictví v knize přiajtých faktur uvedeno kromě jiných údajů také DIČ dodavatele. Do žádných řádků přiznání nebudete nic uvádět.
>>>>Dobrý den, prosím zda jsem správně pochopila, nový §
uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, údaj
>>>o
>>>daňovém identifikačním čísle osoby,
>>>která uskutečňuje plnění s výjimkou plnění, u nichž
>>>byly vystaveny zjednodušené daňové
>>>doklady. Vzhledem k této drobné věcné změně bude
>>>zvýšení administrativní zátěže pro
>>>podnikatelské subjekty minimální, a to i vzhledem k
>>>tomu, že v převažující většině software
>>>již s těmito daty (DIČ) v současné době běžně pracuje
>>>a dále je používá pro určené, zejména
>>>účetní a daňové účely. Z toho důvodu negativní dopady
>>>na podnikatelskou sféru v této oblasti
>>>budou zcela zanedbatelné.
>>
>>děkuji za odpověď, ale stejně jsem bohužel
>>nepochopila, u kterých řádků daňového
>>přiznání=přijatých plnění
>>bychom měli evidenci rozšířit o dič dodavatele
>Já jsem z toho vyvodila, že stačí, když máte v
>účetnictví v knize přiajtých faktur uvedeno kromě jiných
>údajů také DIČ dodavatele. Do žádných řádků přiznání
>nebudete nic uvádět.
to samozřejmě, že v přiznání nebude nic, asi jsem to špatně napsala a vy mě špatně pochopila.
jen v evidenci - u tištěných pomocných sestav, že kterých vyplňuji přiznání k DPH,
si myslím, že mají být čísla dič dodavatelů, jen v evidenci k případné kontrole.
a nevím, kterých plnění se má týkat, zda plnění uvedených v ř. 40,41 nebo plnění tedy dič u přijatých faktur z ř. 40-44
(2) Plátce je povinen vést v evidenci pro účely daně z přidané hodnoty u přijatých zdanitelných plnění, která použije pro uskutečňování plnění s nárokem na odpočet daně, také daňové identifikační číslo osoby, která uskutečňuje plnění, s výjimkou plnění, u nichž byly vystaveny zjednodušené daňové doklady.
Je na tom něco ki nepochopení?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 1. 2013 15:30
Dobrý den, prosím zda jsem správně pochopila, nový § 100/2,vést evidenciu u PF,která použijeme pro uskuteč.plnění s nárokem na odpočet , také DIČ dodavatele?
znamená to u všech plnění v ř. 40-44, nebo jen tuzem.plnění 40+41.
děkuji za event.názor i ze školení