Daň z nemovitostí

• (neregistrovaný)

9. 1. 2013 17:15

Dobrý den, na základě kupní smluvy uzavřené v listopadu 2012 jsem prodala byt v OV. Změna vlastníka do KN proběhla až 4.1.2013.

Jak mi bylo řečeno, daň z převodu bych měla platit podle vkladu do KN ještě v nižší sazbě, ale co daň z nemovitostí? Kdo bude platit daň na rok 2013? Mám FÚ nějak oznámit změnu majitele nebo stačí když podá nové přiznání nový majitel?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 1. 2013 17:41

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Daň z nemovitostí
      Pro vyměření daně z nemovitostí je rozhodný stav k 1. lednu zdaňovacího období (příslušného kalendářního roku), na který je daň vyměřována.
      Nevím, co myslíte "změnou vlastníka do KN", protože rozhodné jsou právní účinky vkladu a ty nastávají ke dni podání návrhu na vklad. (Tzn., pokud bude návrh na vklad podán např. 20.12.2012 a katastrální úřad vklad vlastnického práva povolí 4.1.2013, budou účinky vkladu zapsány ke dni 20.12.2012). Pokud by to tak bylo i ve vašem případě, musel by už Přiznání k dani z nem. za r. 2013 podávat a následně i uhradit nový vlastník.

• 9. 1. 2013 17:50

Katka2 (neregistrovaný)

A vy musíte na fú napsat "prodala jsem byt a už vám nic paltit nebudu"

• 9. 1. 2013 18:22

petrakr (neregistrovaný)

Díky moc oběma, návrh byl podán v listopadu, v lednu ho povolili, takže i když změnu zapsali v lednu, bere se to, že kupující je vlastníkem vlastně už toho listopadu, jestli jsem to správně pochopila. Smlouvu zpátky právě ještě nemám, bude teď 2 týdny na katastru a pak ji teprve pošlou.

• 9. 1. 2013 18:28

Daniela K. (neregistrovaný)

Ano, pochopila jste to správně :-) Ještě se připravte na to, že jakmile se FÚ doví o prodeji bytu, bude ho také po březnu 2013 zajímat, jestli se prodeje bytu bude týkat daň z příjmů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).