Re: přivýdělek - prosím o radu
Tím je myšleno, že má-li někdo zem.činnost na podnikání, nemůže se to brát jako příležitostný příjem ( jako např. prodá někdo přebytek ze své zahrádky na trhu - je jasný příležitostný příjem do 20 tis.
Vy byste s ním měla mít uzavřen prac.právní vztah - např. Dohodu nebo DPČ, p.p. Jedná o závislou činnost - danit se bude u tohzo, kdo vás takto zaměstná.
Ale já u něho nechci být azměstnaná ani mít dohodu, jen mu vypomoc jednorázovou činností, např. v létě úklid sena. To pro mě příležitostní příjem je nebo ne?
Rozumím že když on něco vypěstuje a prodá to nemůže to brát jako příležitostní prodej. Ale ta moje situace může být? Nebo musíme jedině na dohodu?
Z pohledu daní jde o závislou činnost. Řídíte se jeho pokyny -když
to trošku odlehčím, nepůjdete si hrabat seno sama kam a kdy budete chtí, ale podle jeho pokynu a vozit ho tam, kam Vám určí on,že. Stačí podepsat Prohlášení daňpoplatníka při zahájení práce a vyjde vám při tak nízkém příjmu nulová daň a nebudete-li mít jinou daňpovinnost, tak nebudete podávat žádné daň.přiznání.
Samozřejmě, že Prohlášení nesmí být podepsáno současně u dvou zaměstnavatelů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 1. 2013 14:27
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mohu jako zaměstnanec jsi u podnikajícího zemědělce přivydělat 7 tisíc jako příležitostní příjem (jednorázová výpomoc) aniž bych nemusela podávat DP? V zákoně u §10 je napsáno že do 20 tisíc ale pak nerozumím větě "včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem. A nevím jak tomurozumět. Protože tento zemědělec podniká a já bych mu i příjem peněz podepsala aby si to dal do N. A nevím jestli v tomto případě to nebudu zdaňovat i já. Děkuji moc za radu.